Znews
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT
Friday, October 31, 2025
No Result
View All Result
Znews
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT
No Result
View All Result
Znews
No Result
View All Result
  • ACTUALITATE
  • SOCIETATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT

Ardeiul de Buzău, mai iute decât Carolina Reaper? Cercetătorii români ar putea fi pe cale să bată un record mondial

by Sebastian Bănicioiu
15 October 2025
in SOCIAL
0

Un ardei de laborator, nu de bucătărie

În laboratoarele Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău, cercetătorii manipulează un nou soi de ardei care ar putea deveni cel mai iute din lume. Procesul de lucru este tratat cu maximă precauție: se poartă halate, măști, două perechi de mănuși chirurgicale și ochelari speciali. Aerul din jur trebuie ventilat constant pentru a evita acumularea gazelor iritante.

„La început nici eu nu am acordat atenția cuvenită și am avut probleme. Folosim echipament complet și scoatem semințele doar afară, ca aerul să ventileze. Chiar și prin mănușile chirurgicale a trecut capsaicina. Nu este de joacă”, avertizează dr. ing. Costel Vînătoru, coordonatorul BRGV.

Capsaicina, substanța responsabilă pentru senzația de arsură, este prezentă în concentrații uriașe în noul soi buzoian, care a depășit deja nivelurile testate anterior în România.

Ardeiul buzoian rivalizează cu recordurile mondiale

Primele analize arată o concentrație comparabilă cu cele mai iuți soiuri existente — Carolina Reaper și Pepper X, ambele campioane mondiale înregistrate pe scara Scoville.

Anterior, echipa BRGV a prezentat un alt soi la un congres mondial de horticultură din Australia, care depășea 2.400.000 unități Scoville (SHU) — un prag atins doar de câțiva ardei în lume.

„Manipularea acestui ardei se face strict în scop științific. Capsaicina are efecte benefice în medicină și poate fi folosită în tratamente pentru durere sau în creme terapeutice”, a explicat Vînătoru.

O colecție genetică unică în Europa

Noul ardei se alătură unei colecții impresionante, păstrate în siguranță la Buzău: peste 1.000 de soiuri de ardei iuți, de la varietăți ornamentale la specii de mare productivitate.

„Colecția noastră cuprinde soiuri locale și internaționale, selecționate pentru diversitate genetică, adaptabilitate și conținut capsaicinic ridicat – un patrimoniu viu, protejat pentru generațiile viitoare”, transmite echipa BRGV.

Soiul buzoian urmează acum procesul de omologare internațională, iar rezultatele finale vor fi publicate după validare.

Vitamina C și știința din spatele iuțelii

Pe lângă performanțele spectaculoase pe scara Scoville, ardeiul iute rămâne o legumă de mare valoare nutrițională.

„Puțini știu că ardeiul iute este leguma cu cel mai mare conținut de vitamina C. Unele soiuri depășesc chiar lămâia”, afirmă Vînătoru.

Capsaicina, substanța activă care dă iuțeala specifică, este utilizată în gastronomie, medicină, dar și în spray-uri de autoapărare sau pentru îndepărtarea urșilor din zone locuite.

O descoperire cu potențial global

Deși ardeiul de Buzău nu este destinat consumului public, descoperirea ar putea plasa România pe harta mondială a cercetării horticole.

„Aceasta este probabil una dintre cele mai mari realizări din ultimii ani în domeniul geneticii vegetale aplicate”, spun specialiștii.

Dacă va fi confirmată valoarea sa pe scara Scoville, România ar putea deține recordul mondial pentru cel mai iute ardei cultivat în laborator.

Autor: Sebastian Bănicioiu

Previous Post

Capul Verde scrie istorie: cea mai mică țară care merge la Campionatul Mondial din 2026!

Next Post

MTV își închide canalele muzicale din Europa până la finalul lui 2025

Sebastian Bănicioiu

Sebastian Bănicioiu

Articole Similare

Catedrala Mântuirii Neamului: Cozi de până la 12 ore și momente de tensiune în rândul pelerinilor
CULTURĂ

Catedrala Mântuirii Neamului: Cozi de până la 12 ore și momente de tensiune în rândul pelerinilor

30 October 2025
Românii vor putea returna și borcane goale sau sticle de borș. Sistemul de garanție-returnare se extinde din 2027
SOCIAL

Românii vor putea returna și borcane goale sau sticle de borș. Sistemul de garanție-returnare se extinde din 2027

30 October 2025
Load More

Cele mai citite

Cutremur 6,1 în Turcia: fulgere după șoc, simțit până la Istanbul

28 October 2025

Huiduieli, ținute greșite și donație de 1 milion de euro. Tot ce trebuie să știi despre inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului

27 October 2025

(IM)POSIBIL – un show despre generații și povești de viața

30 October 2025

Nadia Comăneci versus un magistrat. Cine câștigă mai mult?

28 October 2025

Industria hotelieră a crescut 19 %. Totuși, care e problema?

11 October 2025
Znews

© 2025 Znews.ro   |   Despre noi     Contact     Politica de confidentialitate  

Facebook Instagram Youtube Tiktok
No Result
View All Result
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT

© 2025 Znews.ro

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale • Utilizăm cookies sau tehnologii similare pentru a accesa şi a stoca informaţii nesensibile cum ar fi adresa IP. • Prelucrarea datelor dvs. ne permite, de exemplu, să îmbunătăţim experienţa dumneavoastră de utilizator, să măsurăm audienţa site-ului, să afișăm conținut încorporat din rețelele sociale sau să afişăm publicitate personalizată. • Apăsând pe „Accept”, sunteţi de acord cu folosirea de cookies sau tehnologii similare de către New Generation Jurnalism SRL şi partenerii săi.Ok