Tăiem bursele dar păstrăm pensiile speciale?

În timp ce sistemul de burse suferă din cauza subfinanțării, pensiile speciale — precum cele ale magistraților, care pot ajunge la 25.214 lei — continuă să fie o prioritate în bugetul de stat.

Tăiem bursele dar păstrăm pensiile speciale?

Susră: Znews.ro

Studenții și elevii din toată țara au ieșit în stradă toată săptămâna pentru a își arata nemulțumirea. Noul Program de Guvernare pentru perioada 2025-2028 își propune să reducă fondurile pentru burse.

Astfel, până acum Legea învățământului superior nr.199/2023 prevede costul standard pentru burse de 10% din salariul minim brut, pe lună per student. Schimbările vor să transforme costul în 10% din salariul minim net.

Ce burse au fost acordate în anul școlar 2024-2025?

Pentru învățământul gimnazial și liceal există 6 tipuri de burse aprobate de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, elevii au putut beneficia de:

a) bursă de excelență olimpică I;
b) bursă de excelență olimpică II;
c) bursă de merit;
d) bursă de reziliență;
e) bursă socială;
f) bursă tehnologică;

Cuantumul minim pentru anul școlar 2024-2025 era de 300 de lei pe lună pentru bursa socială, de reziliență și cea tehnologică și 450 de lei pe lună pentru bursa de merit. Bursele de merit și reziliență sunt acordate pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă (gimnaziu și liceu), dar lista se extinde pentru toți cei cu media mai mare sau egală cu  9,50.

În cadrul învătământului superior, la începutul anului universitar 2024-2025, bursele sociale au fost mărite cu 25 de lei. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat următoarele burse cu cuantumul specific:

a) bursă de doctorat, indiferent de anul de studiu, în valoare de 3.700 de lei;
b) bursă pentru licență didactică cu dublă specializare sau masterat didactic egală cu salariul net al unui profesor debutant, garantat în plată la data de 1 octombrie 2024, în valoare de 3.700 lei;
c) burse de excelență olimpică I/internațională cu valoarea de 3.700 de lei pentru premiul I, 2.775 de lei pentru premiul II și 1.850 de lei pentru premiul III;
d) bursă socială cu cuantumul minim de 925 de lei;

La aceste burse, în funcție de buget și decizii interne, Universitățile pot adăuga burse și stabili numărul celor acordate.

Conform unei analize realizate de cei de la Edupedu, estimarea pentru bugetul burselor școlare pentru anul 2025 este 6,4 miliarde de lei.

Sursă: Ministerul Finanțelor

În comparație, în anul 2023 suma alocată a fost de 2,3 miliarde de lei, iar în anul 2024 de 4,9 miliarde de lei. Sistemul actual de burse, în continuă creștere, a fost introdus de echipa ministrei Ligia Deca prin noile legi ale Educației și a venit cu o serie de defecte. Astfel, pentru că bursele de merit erau oferite pentru 30% din elevii din fiecare clasă, au existat elevi de clasa a IX-a care au beneficiat de bursă un an întreg chiar dacă au intrat la liceu cu medii de 1, 2, 3, 4 și 5.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul Educației a explicat că avem unul dintre cele mai generoase sisteme de burse din Europa, sistem pe care România nu și-l permite. „În preuniversitar păstrăm doar două categorii de burse. Bursele sociale, pentru a asigura incluziune, unde păstrăm și bursele pentru mame minore, în aceeași logică. Bursele de merit, până la maximum 15% dintr-o clasă, cu condiția unei note minime de 9. […] Acolo unde legea obligă să ne raportăm la salariul minim pe economie, o vom face la salariul net, nu brut, în condițiile în care bursele nu se impozitează.”

În timp ce vorbim despre sistemul deficitar de acordare al burselor, putem discuta și despre fondul alocat pensiilor speciale. Într-adevăr, sistemul educațional are nevoie de reforme, însă elevii și studenții nu ar trebui să fie singurii afectați de măsurile luate de Guvern atunci când o pensie a unui magistrat, beneficiar de legi speciale, ajunge la 25.214 lei.

Sursă: cnpp.ro

Pensie specială sau contributivă?

O pensie contributivă este bazată pe contribuțiile pe care fiecare persoană le plătește pe parcursul vieții active către sistemul public de pensii (CAS). Astfel, majoritatea salariaților din sectorul public și privat beneficiază de o asemenea pensie în funcție de istoricul de contribuții, salariul mediu realizat, anii de muncă, iar suma finală depinde strict de cât a contribuit fiecare individ.

Pensiile de serviciu sunt acordate unor categorii profesionale cu statut aparte, pe baza unor legi speciale și cu beneficii suplimentare. Beneficiarii acestor pensii sunt:

  • Judecători și procurori – 5.662 de persoane.
  • Diplomați și consulari – 802 de persoane.
  • Personal parlamentar – 881 de persoane.
  • Personal aeronautic civil navigant – 1.362 de persoane.
  • Personal de la Curtea de Conturi – 672 de persoane.
  • Personal auxiliar specializat în instanțe și parchete – 2.282 de persoane.

Pensiile speciale s-au menținut la 1% din PIB, aproximativ 3,5 miliarde de euro așa cum au fost estimate în 2023. Deputatul USR, Cristian Seidler, declara în decembrie 2023 că în acel an că privilegiile au fost în valoare de 13,3 miliarde de lei, iar în 2024 ele urmau să ajungă la 15,7 miliarde de lei.

Autor: Ioana Crăiniciuc

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE