Matcha pe cale de dispariție

Producțiile de matcha sunt afectate de mai mulți factori care duc la creșterea prețului sau la limitarea stocurilor.

Matcha pe cale de dispariție

Sursă: Getty Images

Matcha, băutura care a făcut furori pe internet, s-a transformat dintr-un ritual tradițional într-un trend. Din cauza popularizării, cererea de matcha a crescut până în punctul în care importatorii nu mai pot face față cererii.

Ce este matcha?

Originară din Japonia, matcha este o pudră de ceai verde. Diferența dintre această băutură și ceaiul verde obișnuit este faptul că nu este o infuzie, ci este măcinată și folosită toată frunza.

Procesul implică cultivarea la umbră, pentru un gust savuros, și recoltarea frunzelor tinere. Frunzele sunt aburite imediat pentru a opri oxidarea și a păstra culoarea verde. Nervurile și tulpinile sunt îndepărtate, obținându-se „tencha” (frunza netedă). Frunzele uscate sunt măcinate lent, timp de câteva ore, până devin o pudră extrem de fină.

Este bogată în antioxidanți și oferă o energie stabilă, stimulează concentrarea și consumată regulat are propietăți în suportul cognitiv și calmul mental. În ultimele decenii, matcha a trecut de la un ritual tradițional la un element de lifestyle: apare în latte-uri, deserturi, produse de skincare și cocktailuri.

Între 2010 și 2023, producția japoneză de matcha s-a triplat. Peste jumătate din matcha produs în Japonia merge spre export internațional, inclusiv către Hong Kong.

Însă, valurilor de căldură record din Japonia, în special în regiunea Kyoto, locul unde se produce aproximativ un sfert din frunza de tencha a Japoniei, au afectat producția de matcha. De asemenea, pudra de matcha nu mai este folosită la adevărata ei calitate, și în prezent este un simbol pentru trend-urile din domeniul lifestyle.

Problemele legate de cultivare și de acoperire a cererii au la bază și o problemă demografică. Lipsa tinerilor agricultori și îmbătrânirea populației în Japonia îngreunează producția. În același timp, producția de tencha reprezintă doar 6% din producția totală de ceai din Japonia, însă nu este destul pentru a acoperi cererea globală.

Toate acestea vor avea repercusiuni asupra prețului și la limitarea utilizării de matcha. Confrom Reuters prețul mediu la licitație în mai 2025 era de 8.235 yen/kg, în creștere cu 170% față de anul anterior.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE