Triumf istoric la Gala Premiilor Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost” a dominat seara cu 10 trofee

Cinematografia românească a avut parte de o seară de gală memorabilă marți, 29 aprilie, când, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, s-a desfășurat cea de-a 19-a ediție a Premiilor Gopo.

Triumf istoric la Gala Premiilor Gopo 2025: „Anul Nou care n-a fost” a dominat seara cu 10 trofee

sursa foto: TIFF

Cel mai important eveniment dedicat filmului românesc a adunat peste 900 de invitați din industrie, iar vedetele au strălucit pe covorul roșu, într-un spectacol transmis live pe VOYO, TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro. Marele câștigător al serii a fost, fără îndoială, lungmetrajul „Anul Nou care n-a fost”, care și-a adjudecat 10 trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film, regie, scenariu și actorie în rolurile principale.

Filmul anului – „Anul Nou care n-a fost”

Regizat și produs de Bogdan Mureșanu, filmul „Anul Nou care n-a fost” a confirmat așteptările criticilor, impunându-se la cele mai importante categorii ale galei. Povestea dramatică și tensionată a personajelor surprinse în ziua de 21 decembrie 1989 a emoționat publicul și juriul deopotrivă. Pelicula a obținut trofeele pentru:

  • Cel mai bun film de lungmetraj
  • Cea mai bună regie – Bogdan Mureșanu
  • Cel mai bun scenariu – Bogdan Mureșanu
  • Cel mai bun film de debut
  • Cel mai bun actor în rol principal – Adrian Văncică
  • Cea mai bună actriță în rol principal – Nicoleta Hâncu
  • Cel mai bun montaj
  • Cel mai bun sunet
  • Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură

Vizibil emoționat, Mureșanu a declarat: „Încă mă consider un om al textului, paraşutat într-o lume a imaginii”. Filmul, o tragicomedie plasată pe fundalul Revoluției, a fost și alegerea juriului pentru premiul de debut, subliniind impactul regizorului în peisajul cinematografic.

Premiile pentru interpretare

sursa foto: IQads

Adrian Văncică a fost recompensat pentru rolul Gelu, un muncitor prins într-un moment de criză în ajunul Revoluției, într-o prestație profundă și tensionată. Actrița Nicoleta Hâncu a fost aplaudată pentru rolul Florinei Miu, o femeie prinsă între supraviețuire și idealism într-o zi istorică: „E important că putem să ne facem meseria liberi, cred că asta e cel mai important!”

Premiile pentru roluri secundare au mers către Ciprian Chiricheș (Săptămâna Mare) și Alina Berzunțeanu (Trei kilometri până la capătul lumii), iar Ciprian Chiujdea a fost desemnat „Tânără speranță” pentru interpretarea sa din același film regizat de Emanuel Pârvu.

Distincții speciale și omagii pentru legendele cinematografiei

Gala a inclus și momente dedicate marilor nume ale filmului românesc. Regizorul Dan Pița a fost omagiat cu Premiul pentru întreaga activitate, fiind descris de Claudiu Bleonț drept „un regizor al detaliului subtil”. Pița a transmis un mesaj de la distanță: „Pe Gopo e bine să-l ții cât mai aproape de tine. Înveți multe lucruri”.

Actrița Ioana Pavelescu a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră, iar directorul de imagine Florin Mihăilescu și maestrul de lumini Ion Olteanu au fost și ei onorați pentru contribuția lor de zeci de ani în industrie.

Un moment aparte a fost decernarea premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune filmului „@Tiktok_Cowboy”, regizat de Anastaseu Ștefan. Primul cineast trans care primește un Gopo, Ștefan a rostit un discurs manifest: „Dedic acest premiu comunităţii rome (…) Persoanele gay, trans, rome nu sunt doar simple personaje în filmele noastre, sunt reale, care se confruntă cu nedreptate perpetuă, rasism”.

Alte premii importante

  • Cel mai bun film documentar: Alice ON & OFF – r. Isabela Tent
  • Cel mai bun film de scurtmetraj de animație: White Noise – r. Alexia-Ioana Badea
  • Cel mai bun film european: The Zone of Interest – r. Jonathan Glazer
  • Premiul Publicului: Buzz House: The Movie – r. Florin Babei

Covor roșu, interviuri și atmosferă de Oscar

sursa foto: Premiile Gopo

Gala Gopo 2025 a reflectat un peisaj cinematografic tot mai matur, deschis temelor sociale și exprimării libere. Claudiu Teohari (Teo) a prezentat evenimentul pentru al doilea an consecutiv, iar vedete precum Amalia Enache, Adela Popescu, Olimpia Melinte sau Alexia Eram au pășit pe covorul roșu în ținute spectaculoase.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul CNC, Babel Communications și numeroși sponsori. Înregistrarea galei va fi difuzată pe 1 mai, de la ora 22:15, pe PRO Cinema.

Autor: Cristi Ene

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE