Znews
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT
Friday, October 31, 2025
No Result
View All Result
Znews
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT
No Result
View All Result
Znews
No Result
View All Result
  • ACTUALITATE
  • SOCIETATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT

Poșta franceză lansează un timbru care miroase a croissant

by Sebastian Bănicioiu
14 October 2025
in ENTERTAINMENT, INTERNAȚIONAL
0

O lansare cu aromă de croissant

Cu un preț de 2,10 euro, timbrul a fost emis în 594.000 de exemplare și poate fi folosit pentru expedieri internaționale.

Aroma de croissant cu unt plutea încă de marți în oficiul poștal din Valence-Herriot, una dintre cele trei locații alese pentru lansarea națională. 

🎙[INTERVIEW @RTLFrance ]
Ecoutez Frédéric Morin – Directeur adjoint Philaposte, dans "C'est ça la France" avec Vincent Perrot, à propos du timbre "Croissant au Beurre" qui sera en vente générale le 8 octobre :https://t.co/odm3z9Hy4K pic.twitter.com/0UIKiGI9Gd

— ToutSurLeTimbre (@toutsurletimbre) October 6, 2025

„Mai ales în jurul ghișeului, pentru că acolo sunt depozitate timbrele”, a declarat pentru AFP directorul agenției, Anthony Richet, mândru că biroul său a fost selectat pentru eveniment.

O ediție care celebrează tradiția franceză

Lansarea coincide cu concursul național pentru cel mai bun croissant cu unt, iar timbrul este descris de poșta franceză drept un omagiu adus „texturii aerate, crustei crocante și gustului delicat de unt”.

Interesul colecționarilor a fost uriaș: doar în prima zi, peste 400 de timbre au fost vândute dintr-un stoc de 1.000, unii pasionați venind special din Lyon. Cei prezenți au primit și o ștampilă specială „prima zi”, rezervată edițiilor comemorative.

De la „kipferl” la simbolul franțuzesc

Povestea croissantului își are originile în Austria, unde era cunoscut sub numele de „kipferl”. În secolul al XIX-lea, ofițerul austriac August Zang a deschis o brutărie vieneză la Paris, aducând tehnicile de panificație din țara natală.

Francezii au preluat rețeta și au perfecționat-o, adăugând unt în aluat, pentru o textură mai fină și un gust inconfundabil. Astfel s-a născut croissantul modern — devenit în scurt timp emblema micului dejun parizian și un simbol al rafinamentului culinar francez.

Legenda Mariei Antoaneta

O legendă populară spune că Maria Antoaneta, regina de origine austriacă a Franței, ar fi contribuit la popularizarea croissantului în rândul nobilimii franceze. Inspirată de gusturile din copilăria sa vieneză, regina ar fi introdus desertul în meniurile curții regale, de unde s-a răspândit rapid în toată țara.

Astăzi, croissantul este nu doar un produs de patiserie, ci un simbol cultural, un element definitoriu al bucătăriei franceze, iar timbrul olfactiv lansat de La Poste adaugă o notă de creativitate și nostalgie acestei povești.

Autor: Sebastian Bănicioiu

Previous Post

SURSA – International Light Art Festival

Next Post

Moment amuzant la Lidl Victoria: un porc a încercat să intre în magazin

Sebastian Bănicioiu

Sebastian Bănicioiu

Articole Similare

„Jukolad”, ciocolata cu viermi care a devenit virală în Ucraina
INTERNAȚIONAL

„Jukolad”, ciocolata cu viermi care a devenit virală în Ucraina

30 October 2025
Românul care a salvat o viață în Italia: „Mulți filmau, dar nimeni nu a sărit să ajute”
INTERNAȚIONAL

Românul care a salvat o viață în Italia: „Mulți filmau, dar nimeni nu a sărit să ajute”

30 October 2025
Load More

Cele mai citite

Cutremur 6,1 în Turcia: fulgere după șoc, simțit până la Istanbul

28 October 2025

Huiduieli, ținute greșite și donație de 1 milion de euro. Tot ce trebuie să știi despre inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului

27 October 2025

(IM)POSIBIL – un show despre generații și povești de viața

30 October 2025

Nadia Comăneci versus un magistrat. Cine câștigă mai mult?

28 October 2025

Industria hotelieră a crescut 19 %. Totuși, care e problema?

11 October 2025
Znews

© 2025 Znews.ro   |   Despre noi     Contact     Politica de confidentialitate  

Facebook Instagram Youtube Tiktok
No Result
View All Result
  • ACTUALITATE
    • POLITICĂ
    • ECONOMIE
    • INTERNAȚIONAL
  • SOCIETATE
    • SOCIAL
    • EDUCAȚIE
    • SĂNĂTATE
  • CULTURĂ
  • ENTERTAINMENT
  • TEHNOLOGIE
  • AUTO
  • SPORT

© 2025 Znews.ro

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale • Utilizăm cookies sau tehnologii similare pentru a accesa şi a stoca informaţii nesensibile cum ar fi adresa IP. • Prelucrarea datelor dvs. ne permite, de exemplu, să îmbunătăţim experienţa dumneavoastră de utilizator, să măsurăm audienţa site-ului, să afișăm conținut încorporat din rețelele sociale sau să afişăm publicitate personalizată. • Apăsând pe „Accept”, sunteţi de acord cu folosirea de cookies sau tehnologii similare de către New Generation Jurnalism SRL şi partenerii săi.Ok