Asistenta de laborator Camelia Săbădean care a donat 63L de sânge a fost interzisă la donare la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Târgu Mureș. Imaginea ei fusese proiectată pe clădirile din Times Square.
Facebook: Camelia Sabadean
Cea al cărei chip a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieți salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant, este refuzată în România. Ea a donat până acum aproximativ 63 de litri de sânge, adică de 140 de ori,
Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureș susțin că decizia excluderii de la donare a Cameliei Săbădean a fost luată de un medic și că ar fi avut la bază o anumită problemă de comportament.
”Sunt donatoare de sânge de 35 de ani, am donat de 140 de ori, aproape 63 de litri, pentru că întotdeauna am considerat că donarea de sânge este un gest umanitar esențial, vital, salvator de vieți. Și încercarea mea de a afla care este cauza legală pentru această excludere s-a soldat cu un eșec, adică am fost ignorată.”, a declarat marți, presei, Camelia Săbădean.
Asistenta a spus că, după ce a donat în 4 ianuarie, în 4 martie și la începutul lunii mai 2024, în data de 5 august 2024 s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș pentru a se programa la donare pentru a doua zi, ocazie cu care i s-a spus de la registratură că fișa ei nu mai este în acel loc și că fosta directoare a centrului, Dana Florea, ar fi scos-o definitiv de la donare.
Camelia Săbădean a precizat că analizele medicale de la donarea precedentă din luna mai nu indicau nicio problemă medicală, însă i s-a comunicat că decizia ar fi fost legată de o dispută verbală pe care a avut-o cu un portar, în luna ianuarie 2024. Ba mai mult, aceasta crede că motivul e legat și de susținerea actualului primar în campania electorală. „Întotdeauna voi susține un donator de sânge, un om care promovează donarea de sânge”, a susținut Camelia Săbădean
Marinela Lazăr, psiholog în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, a precizat că nu poate comenta admiterea sau respingerea de la donare a unei persoane și că o astfel de decizie se ia de către un medic.
Reprezentanta CTS Târgu Mureș a subliniat că donatorii pot fi admiși sau respinși de la donare din cauze medicale, dar că ‘există și alte cauze, comportament sau alte probleme de genul acesta’ și că decizia trebuie comunicată persoanei.
În prezent persoanele eligibile pentru donare de sânge se pot programa prin aplicațiile Donorium și BlooDoChallenge. Tot pe acele site-uri, poți afla detalii despre procesul de donare, cine este eligibil și avantajele donării de sânge.
Sursa: Agerpres