Un român aruncă, în medie, o porţie de mâncare pe zi, ceea ce înseamnă 6 mii de tone de alimente irosite zilnic la nivelul întregii ţări.
Sursă: Canva
Un român aruncă, în medie, o porţie de mâncare pe zi. Asta înseamnă 6 mii de tone de alimente irosite zilnic la nivelul întregii ţări.
Un studiu realizat de Asociaţia Lanţul Alimentar Scurt arată că principala sursă de risipă alimentară o reprezintă gospodăriile, urmate de HoReCa şi de comerţul cu amănuntul.
„Risipa alimentară în România începe încă din momentul cumpărăturilor, când suntem tentați să achiziționăm mai mult decât avem nevoie efectivă. Continuă în bucătăriile noastre, unde deseori nu folosim integral produsele achiziționate, și se încheie când aruncăm mâncarea gătită în exces. Gospodăriile românești reprezintă cea mai mare sursă de risipă alimentară.”, explică Asociaţia Lanţul Alimentar Scurt, pe pagina lor de Facebook.
Asociaţia susţine că este important ca oamenii să înţeleagă că nu cantitatea contează, ci calitatea alimentelor pe care le cumpără.
România este pe locul 4 în Europa în privința risipei alimentare per capita, după:
Mergi cu listă și nu te lăsa păcălit de „poate îmi trebuie”.
Fructele sau legumele cu defecte estetice sunt la fel de bune și pot fi folosite în smoothie-uri, supe sau copturi.
Păstrează alimentele pe categorii și la vedere, ca să nu uiți ce ai și să eviți să se strice.
Congelatorul e cel mai bun prieten al anti-risipei. Pâinea, carnea, fructele sau chiar mâncarea gătită se păstrează luni de zile.