O profesoară din Iași e acuzată că a folosit un dispozitiv de bruiaj pentru a preveni frauda la examene. Gestul ei a declanșat o anchetă la Universitatea de Științele Vieții.
Sursă: Bruiaj GSM
Sistemul de învățământ din România are nevoie de ajustări, iar o profesoară din Iași a găsit singură o modalitate de a pune capăt fraudării examenelor.
O investigație a început la Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) din Iaşi. O profesoară este acuzată că a folosit echipament de bruiaj la un examen.
Totul a pornit de la un student aflat pe holul instituției de învățământ care încerca să își contacteze părinții. Chiar dacă avea semnal, mesajele nu se trimiteau. Studentul a declarat că a trecut pe lângă o sală de examen unde a văzut o pungă de cadouri din care ieșeau antene.
Ulterior examenului, mai mulți studenți au confirmat că nu au avut semnal în timp ce erau acolo. Astfel, tânărul aflat în trecere a depus o plângere penală și a sesizat situația la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Următoarea zi, în urma unor măsurători făcute în zona facultății de cei de la ANCOM, a fost confirmat că în zonă era în funcțiune un dispozitiv de bruiaj al semnalului. De aici a început și o anchetă internă în legătură cu profesoara.
Dispozitivele care bruiază semnalul sunt numite jammere și utilizarea lor este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene. Acestea pot cauza interferențe care să afecteze comunicaţiile radio autorizate.
Conform ANCOM, este interzisă fabricarea, deţinerea, importul, publicitatea, introducerea pe piață, punerea la dispoziție pe piață și/sau utilizarea jammerelor și reprezintă contravenție care se sancționează. Cu toate acestea, dispozitivele se găsesc foarte ușor, la prima căutare pe google mai multe site-uri pun la dispoziție jammere.
Așa cum avertizează cei de la ANCOM, aparatele sunt prezentate sub numele de dispozitiv bruiaj GSM/3G/4G, GSM/3G/4G jammer, bruiaj telefon mobil, bruiaj GPS etc.
Pe primul site (bruiaj.com) cel mai ieftin dispozitiv este 349 de lei, redus de la 500 de lei. În schimb, cel mai scump este 28.000 de lei. Amenda pentru folosirea dispozitivelor este între 15.000 și 50.000 de lei. Iar salariul de bază al unui profesor universitar, în luna iunie a anului 2024, începea de la 8.300 de lei.
Astfel, chiar merită investiția? Frauda la examene este la fel de greșită ca folosirea dispozitivelor interzise, iar când ambele părți ale procesului de învățare sunt vinovate, ce se întâmplă cu educația?