Ionuț Ion a vorbit recent pentru proiectul Spotlight Alumni, o inițiativă care pune în lumină poveștile celor care au marcat succesul în diverse domenii, și a împărtășit detalii despre drumul său în afaceri.
Crescut în România comunistă, Ion Ionuț a prins din plin perioada de tranziție spre capitalism, moment care i-a deschis drumul spre educație, apoi spre antreprenoriat.
A ajuns în București odată cu înființarea Internațional Computer High School of Bucharest (ICHB), după ce tatăl său a descoperit într-un ziar un anunț despre acest liceu nou. A fost un început important atât pentru el, cât și pentru liceul aflat la prima generație de elevi.
„Într-o întâmplare, zic eu, frumoasă, Dumnezeu a făcut ca eu să ajung la Liceul Internațional de Informatică din București. Acesta reprezintă, pentru mine, o poveste frumoasă a copilăriei mele. Tatăl meu era în tren, venea de la serviciu și, citind un ziar, a văzut o reclamă care anunța deschiderea unui liceu privat în București. Ideea unui liceu privat în România, în anul 1994, era ceva foarte ciudat și riscant. Pentru că tot ce era privat însemna risc. Tata a zis că n-am nimic de pierdut. Am dat un examen și am reușit să intru, așa că am făcut parte din prima generație”, povestește Ion Ionuț.
După absolvirea ICHB și finalizarea studiilor în Finanțe și Contabilitate, Ionuț a decis să-și construiască propriul drum în afaceri. Așa a apărut Mobstore, un business care își propune să fie mai mult decât o simplă fabrică de mobilă.
„Viața de afaceri nu este ușoară, vine la pachet cu multe semne de întrebare, cu multe nopți nedormite și zile de mâine nesigure. O astfel de situație s-a întâmplat în timpul crizei economice din 2009-2010. Atunci, compania Mobstore era o companie tânără, nu aveam bazele foarte bine puse, eram la început, iar în 2007 nu a fost un punct extraordinar de greu, dar un punct de cotitură.
În mersul afacerii, am fost pe punctul de a renunța și compania risca să ajungă în faliment. A fost voia Domnului și, cu ajutorul partenerilor mei din Turcia, am reușit să trecem peste acel moment. Au fost alături de mine, m-au ajutat și au avut încredere în mine, în potențialul nostru ca societate, și ne-au creditat în continuare, dându-ne posibilitatea să ne reabilităm în anii următori. Le mulțumesc și astăzi pentru că au avut încredere în noi”, spune acesta.
„Eu cred că trebuie să existe un echilibru între viața profesională, viața de afaceri și viața spirituală. Așa cum pasărea are nevoie de două aripi pentru a putea zbura, și noi, oamenii, avem nevoie de un echilibru pentru a ne duce existența în această lume.
Avem nevoie, de asemenea, să ne dezvoltăm partea spirituală. Este adevărat că banii conferă un grad ridicat de confort. Dar totuși, banii nu sunt totul și statutul financiar al unei persoane nu dictează întreaga sa bunăstare. Fără spiritualitate în viața noastră, suntem ca niște roboți. Fără spiritualitate, nu putem iubi cu adevărat, nu putem lăsa amintiri frumoase urmașilor noștri. De aceea, cred că trebuie să acordăm mult mai multă importanță vieții noastre spirituale, pentru că aceasta vine și îmbogățește viața noastră de zi cu zi, viața profesională, viața de afaceri, viața familială”, afirmă Ionuț Ion.
Proiectul “Alumni Spotlight“ este o inițiativă dedicată celebrării realizărilor absolvenților români care și-au construit cariere de succes în diverse colțuri ale lumii. Prin intermediul proiectului, oamenii pot descoperi povești inspiraționale ale unor tineri talentați, care, prin muncă, perseverență și ambiție, au reușit să depășească barierele și să se afirme la nivel internațional.