Februarie, cuvânt de speriat: Mii de elevi de clasa a VIII-a nu l-au găsit în textul de la simulare

O simulare de coșmar pentru aproape 10% dintre elevii de clasa a VIII-a: 7.600 dintre ei nu au reușit să identifice în textul de examen cuvintele „februarie” și un nume propriu, deși acestea apăreau în primele trei rânduri. Rezultatele trag un semnal de alarmă grav în privința nivelului de înțelegere a textului la generația care vine.

sursa: WOWbiz

Pentru aproape 10% dintre elevii de clasa a VIII-a, simularea a fost de coșmar. 7.600 dintre ei nu au reușit să identifice în textul de examen cuvintele „februarie” și un nume propriu, deși acestea apăreau în primele trei rânduri. Rezultatele trag un semnal de alarmă grav în privința nivelului de înțelegere a textului la generația care vine.

Aproape 8.000 de elevi blocați la primul exercițiu

La simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba română, desfășurată în luna martie, un exercițiu aparent simplu s-a dovedit imposibil pentru mii de elevi. Aceștia nu au putut completa corect două informații din textul suport – numele unui personaj și luna în care se petrece acțiunea. Răspunsurile, „Alexandru Frusina” și „februarie”, se aflau în chiar primele trei rânduri ale textului.

sursa: Antena 3 CNN

Rezultatul?

7.592 de elevi au primit punctaj zero, iar alți 7.673 au obținut punctaj parțial. Asta înseamnă că 9,43% dintre participanți au întâmpinat dificultăți chiar de la primul exercițiu.

Analfabetism funcțional sau lipsă totală de interes?

Profesorii atrag atenția că acest tip de exercițiu este conceput tocmai pentru a asigura punctaj minim și a încuraja toți elevii să participe activ. Totuși, mii dintre ei nu au reușit nici măcar acest pas.

„Mi se pare incredibil să nu poți da niște răspunsuri la astfel de exerciții, decât dacă nu ai trecut deloc pe la școală, dacă nu ai citit mai mult de două rânduri în viață”, spune Serinella Zara, profesoară la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.

Specialiștii vorbesc despre o combinație periculoasă: atenție fragmentată, lipsă de exercițiu în citire și o cultură digitală care favorizează răspunsurile rapide în defavoarea analizei. „Cred că se pune problema de atenție, dar și de capacitatea elevului de a identifica informații esențiale dintr-un text”, a explicat profesoara Anca-Narcisa Adochiei.

sursa: Portal Invatamant

Aceasta susține că mulți elevi probabil nici nu s-au mai întors la text după o lectură superficială: „Răspunsul trebuia verificat cu textul. Cred că au răspuns din amintiri, nu au făcut efortul minim de a reveni asupra fragmentului.”

Rezultate îngrijorătoare la nivel național

În total, 36% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simulare nu au luat notă de trecere. Mai grav, peste 3.000 de lucrări au fost notate între 1 și 1,99 – în condițiile în care un punct este acordat din oficiu. Alte 1,4 puncte puteau fi obținute doar rezolvând corect primele cinci exerciții, bazate exclusiv pe citirea atentă a textului.

Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE