Elevii și internetul. Cât timp petrec online?

Timpul petrecut online de adolescenți crește odată cu vârsta, de la aproximativ două ore pe zi la 9-10 ani, până la șase ore la 15-19 ani. Pe măsură ce înaintează în vârstă, se schimbă și preferințele de consum, unii ajungând să petreacă peste cinci ore pe o singură aplicație, cel mai frecvent pe TikTok, conform unui studiu al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Studiul „Relația cu informația și obiceiurile de consum media ale copiilor și tinerilor din România” examinează modul în care tinerii cu vârste între 9 și 19 ani utilizează rețelele de socializare și consumă presa.

Cercetarea s-a bazat pe un eșantion de 1.852 de elevi din România, structurat în mai multe subeșantioane, incluzând elevi din clasele a III-a și a IV-a, gimnaziu și liceu. Studiul are o marjă de eroare de ±1% și un nivel de încredere de 95%.

Datele analizate evidențiază tendințele de consum media ale elevilor din gimnaziu și liceu pe TikTok și Instagram.

Aproximativ 32% dintre liceeni și 25% dintre elevii de gimnaziu petrec peste cinci ore zilnic pe TikTok, în timp ce un procent foarte mic (1% liceeni, 1,5% gimnaziu) declară că nu folosesc deloc platforma.

Timp petrecut pe Internet. Sursa: Centrul pentru Jurnalism Independent

Instagram: 22,8% dintre liceeni și 17,8% dintre elevii de gimnaziu petrec peste cinci ore pe zi pe această rețea, însă majoritatea preferă sesiuni mai scurte, sub o oră pe zi (26,1% liceeni, 34,6% gimnaziu).

Motivația principală pentru utilizarea Instagramului este socializarea. Elevii îl folosesc în principal pentru a comunica cu prietenii și familia (83% liceu, 74% gimnaziu), pentru a urmări postările altora (83% liceu, 79% gimnaziu) și pentru a interacționa prin reacții și comentarii (50% liceu, 43% gimnaziu). Interacțiunea este mai frecventă cu postările distribuite de persoane cunoscute în viața reală.

Studiul a analizat și sursele de informare ale tinerilor, relevând că discuțiile cu prietenii și familia sunt principala modalitate prin care aceștia află informații. Aproximativ 70% dintre elevii de gimnaziu și liceu petrec cel puțin două ore zilnic vorbind cu prietenii, iar peste 50% alocă un timp similar conversațiilor cu familia și adulții din jur.

În plus, tinerii tind să se informeze mai degrabă din știrile distribuite pe rețelele de socializare (45,5%) decât din presa tradițională (33,6%).

Cele mai folosite rețele folosite de elevi. Sursa: Centrul pentru Jurnalism Independent

Cele mai folosite aplicații: liceenii stau pe Instagram (93%), Whatsapp (90%) și TikTok (85%).

Recomandările raportului:

  • abordarea educației media în școală, având în vedere utilizarea zilnică a internetului și rețelelor sociale de către tineri.
  • dezvoltarea competențelor elevilor pentru:
    • analiza critică a conținutului online;
    • înțelegerea mecanismelor rețelelor sociale;
    • verificarea informațiilor;
    • gestionarea timpului petrecut online.
  • implementarea acestor competențe pe termen lung, prin: definirea și clarificarea conceptelor (dezvoltarea vocabularului), aplicarea progresivă, în funcție de vârstă și complexitate.

Integrarea educației media în curicula ciclului primar, gimnazial și liceal.

  • Dezvoltarea competențelor prin:
    • integrarea lor în disciplinele existente (abordare transversală);
    • crearea unor discipline de sine stătătoare pentru aprofundare.
Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE