Proiectul de lege privind vaccinarea anti-HPV gratuită pentru persoanele între 11-26 de ani merge către promulgare.
Conform legii, screening-ul și vaccinarea împotriva infecției cu HPV vor fi gratuite pentru persoanele cu vârsta între 11 – 26 de ani.
România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență și rată de mortalitate din Europa din cauza cancerului de col uterin. Datele din 2023 arată că au apărut 2.888 de cazuri noi de cancer de col uterin și aproape 1.200 de femei și-au pierdut viața.
Noua lege poate contribui semnificativ la scăderea numărului de cazuri și la prevenirea cazurilor de cancer de col uterin care este al treilea ca frecvență în România, potrivit INSP.
Vaccinarea anti-HPV în Australia a avut un impact major asupra sănătății publice, ducând la o scădere de peste 90% a infecțiilor cu tipurile de HPV de risc înalt și o reducere similară a verucilor genitale la tineri. De asemenea, leziunile precanceroase de col uterin (CIN2+) au scăzut semnificativ în rândul femeilor vaccinate. Între 2005 și 2015, procentul de femei australiene cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cu HPV a scăzut de la 22,7% la numai 1,1%.
Extinderea programului și la băieți a contribuit la protecția întregii populații, iar Australia este pe cale să devină prima țară care elimină cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică până în jurul anului 2035, datorită ratelor ridicate de vaccinare și screening. În 2007, Australia a devenit una dintre primele țări care a introdus un program de vaccinare a fetelor împotriva virusului papiloma uman (HPV).
Autor: Mihnea Golea