Bilete la meciurile de fotbal pe prescripție pentru pacienții care suferă de depresie

Într-o societate în care stigmatizarea și lipsa de informare blochează adesea accesul la sprijin psihologic, astfel de inițiative ar putea deschide un nou drum: cel al vindecării prin comunitate.

Bilete la meciurile de fotbal pe prescripție pentru pacienții care suferă de depresie

Sursă: Pexels

Sănătatea mintală a devenit o preocupare majoră în întreaga lume, definindu-se nu doar prin absența unei afecțiuni psihice, ci și prin capacitatea de a funcționa armonios în familie, societate și la locul de muncă.

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente afecțiuni psihiatrice întâlnite în copilărie și adolescență. Din cauza diversității simptomelor și a dificultăților legate de stabilirea unui diagnostic precis, aceasta este adesea trecută cu vederea, netratată sau subdiagnosticată. Doar jumătate dintre adolescenții afectați primesc un diagnostic înainte de a ajunge la vârsta adultă.

Un exemplu inovator vine din Marea Britanie, unde mediciul Simon Opher prescrie bilete gratuite la meciuri de fotbal pentru pacienții care suferă de depresie ușoară sau moderată. Această metodă, parte a unui proiect pilot, urmărește combaterea singurătății și facilitarea integrării sociale, două aspecte esențiale pentru sănătatea mintală. În colaborare cu Forest Green Rovers, Dr. Simion Opher încearcă să găsească alte variante în locul pastilelor.

Conform Organizației Mondiale de Sănătate, 1 din 8 persoane din lume suferă de o tulburare mintală. Cele mai prevalente probleme de sănătate mintală în rândul adulților tineri sunt anxietatea, care afectează în prezent 301 de milioane de oameni, depresia de care suferă în prezent peste 280 de milioane de oameni și tulburările alimentare.

Sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani.

Campania „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!”, organizată de Institutul Național de Sănătate Publică în februarie 2024, publica datele unui raport UNICEF care arăta că în România aproape 33% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână.

În 2020, un studiu realizat cu peste 10 mii de adolescenți din toată țara, cu vârsta medie de 17 ani, arăta că 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni.

Având în vedere această realitate, ideea britanică de a folosi sportul ca mijloc de reconectare socială și susținere psihologică ar putea reprezenta o inspirație pentru mai multe țări. Desigur, fotbalul este probabil să nu fie pe placul tuturor, însă integrarea tinerilor în activități colective, precum participarea la evenimente sportive sau culturale, ar putea avea efecte benefice asupra stării lor emoționale.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE