Atenție cu ce te răcorești! Pericolul ascuns în slushie-uri

Slushie-urile, aparent inofensive și răcoritoare, pot ascunde riscuri pentru sănătate din cauza prezenței glicerolului, un ingredient cu potențiale efecte periculoase.

Atenție cu ce te răcorești! Pericolul ascuns în slushie-uri

Sursă: Canva

Slushie‑urile — băuturi răcite cu gheață, aromate și adesea colorate intens — pot părea inofensive și răcoritoare, dar de multe ori au efecte negative asupra sănătății.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la un ingredient periculos din compoziția acestor băuturi: glicerolul — un compus utilizat frecvent ca îndulcitor și agent de îngroșare în industria alimentară.

Un pahar mare de slushie poate conține 40–80 g de zahăr, adică de 2–3 ori mai mult decât doza zilnică recomandată de OMS (25–35 g).

Slushie-urile folosesc adesea coloranți E122, E133, E102, care sunt interziși în anumite țări sau vin cu avertismente în UE.

Poate duce și la comă!

Arla, o fetiță în vârstă de 2 ani din Marea Britanie, s-a simțit brusc rău după ce a băut o băutură cu gheață la ziua unei prietene. A fost dusă de urgență la spital în stare gravă. Potrivit bunicii sale, Stacey Agnew, micuța a leșinat, iar medicii au intervenit imediat pentru a-i stabiliza nivelul de zahăr din sânge.

Ce poate cauza asta?

Hipoglicemie severă — când nivelul zahărului din sânge scade atât de mult încât creierul nu primește energia necesară pentru funcționare.

Acidoză metabolică severă — când sângele devine prea acid, afectând funcționarea organelor vitale, inclusiv creierul.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE