George Simion a anunțat că moțiunea de cenzură nu va fi depusă până când opoziția, inclusiv USR, nu o va susține, însă voturile rămân insuficiente.
Simion a scris pe rețelele sociale:
„Nu vom depune în această săptămână moțiunea de cenzură până nu avem semnături din partea tuturor membrilor opoziției. Adică aşteptăm azi, sunt colegii mei în Parlament, să semneze şi ei moţiunea de cenzură. POT-ul sperăm astăzi, să semneze şi membrii de la POT şi USR, măcar o parte, ca să nu vedem că există o interdicţie din partea doamnei Lasconi ca să fie votată moţiunea. Că altfel nu ar avea rost. Voinţa românilor de a scăpa de actuala clasă politică trebuie să devină lege indiferent de cât de multe aranjamente fac ei.”
Partidele AUR și SOS România au strâns 125 de semnături pentru moțiunea de cenzură „Premierul NORDIS trebuie să plece!”, care urma să fie depusă pe 17 februarie. În același timp, liderul USR, Ionuț Moșteanu, a declarat că parlamentarii partidului nu vor semna moțiunea, iar opoziția nu are suficiente voturi pentru a demite Guvernul Ciolacu. AUR și SOS România vor discuta și cu reprezentanții Partidului Oamenilor Tineri (POT), care ar putea să o susțină.
Pentru ca moțiunea să fie adoptată, sunt necesare 233 de voturi. La momentul actual, opoziția are doar 156 de parlamentari, iar dacă USR (cu 49 de parlamentari) s-ar alătura, totalul ar ajunge la 215 voturi. Tot insuficient. „În cazul în care ar vota „pentru” și cei cinci deputați neafiliați și cei doi senatori neafiliați, atunci numărul total de voturi ar ajunge la 222.” Astfel, opoziția nu are șanse de succes fără susținerea PSD, PNL, UDMR sau a minorităților.
George Simion, liderul AUR, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. El consideră demiterea un „gest firesc” după ce președintele Klaus Iohannis a renunțat la funcție. Simion a susținut că orice parlamentar din opoziție cu „bun simț” va semna moțiunea și a criticat orice persoană care nu o va susține. De asemenea, el a declarat că AUR va colabora cu toți parlamentarii de opoziție pentru a aduna semnături și a demite guvernul.
Motivul principal al moțiunii de cenzură este opoziția față de guvernul actual și dorința de a înlătura un guvern pe care îl consideră ilegitim, în urma retragerii președintelui Iohannis din funcție, într-un context marcat de procedura de suspendare a acestuia.
Autor: Mihnea Golea