Curtea Constituțională își reînnoiește componența cu trei noi judecători, Busuioc, Asztalos și Dragoș, aleși în iulie 2025, după un proces controversat și politic.
sursa: Hotnews
Curtea Constituțională a României își reînnoiește componența prin numirea a trei noi judecători, care își vor începe mandatele de nouă ani la mijlocul lunii iulie 2025. Mihai Busuioc, Asztalos Csaba și Dacian Cosmin Dragoș sunt cei care vor decide asupra constituționalității legilor din România în următorul deceniu.
Mihai Busuioc a fost desemnat de Senat, la propunerea Partidului Social Democrat, pentru a-l înlocui pe Marian Enache. Partidul SOS România a contestat la finalul lunii iunie 2025 la Curtea Constituțională vechimea și pregătirea juridică a acestuia. Cu toate acestea, CCR a respins pe 1 iulie 2025 contestația, confirmând că Busuioc are o vechime de peste 18 ani în domeniul juridic, conform art. 143 din Constituție.
În cariera sa, Mihai Busuioc a fost președinte al Curții de Conturi din 2017 și a ocupat funcția de secretar general al Guvernului, fiind apropiat al lui Liviu Dragnea și implicat în conflictele politice din guvernul Grindeanu. Absolvent al Facultății private de Drept „Nicolae Titulescu” și al Colegiului Național de Apărare, Busuioc aduce în CCR experiența administrativă și juridică acumulată în instituțiile publice.
Asztalos Csaba, propus de Camera Deputaților la recomandarea UDMR, a fost validat prin vot secret pe 24 iunie 2025, înlocuindu-l pe Attila Varga. Jurist de profesie, Csaba a fost președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru mai multe mandate și a avut o carieră marcată de angajamente în domeniul drepturilor omului și egalității.
Cu o experiență politică moderată, Csaba a fost membru al UDMR până în 2013 și a ocupat funcția de consilier de stat în Guvernul Boc II. Alegerea sa la CCR reflectă echilibrul politic din Parlament și respectă tradiția ca fiecare grup parlamentar major să nominalizeze judecători la Curte, conform prevederilor Constituției.
Nicușor Dan, președintele României, îl va numi pe Dacian Cosmin Dragoș în locul Liviei Stanciu, iar mandatul său va începe pe 13 iulie 2025. Profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, Dragoș este recunoscut pentru expertiza sa în dreptul administrativ și european, fiind beneficiarul bursei Marie Curie și expert al Băncii Mondiale în achiziții publice.
Pe lângă activitatea academică, Dacian Dragoș a contribuit la elaborarea Codului de procedură administrativă și a Codului Administrativ și a fost implicat în litigii internaționale majore precum cel privind Roșia Montană. A atras atenția publică prin demisia cu scandal de la Consiliul Național de Etică, protestând față de decizia controversată în cazul lui Lucian Bode.