Măsurile propuse în draftul programului de guvernare al Cabinetului condus de Ilie Bolojan
Guvernului Bolojan a publicat primul draft de program de guvernare și urmează să îl prezinte în fața Parlamentului pentru a obține votul de investitură.
Guvernul Bolojan a publicat primul draft al programului de guvernare și urmează să îl prezinte în fața Parlamentului pentru a obține votul de investitură. Acordul politic care va sta la baza viitorului guvern prevede constituirea unei coaliții largi de guvernare formată din PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Printre măsurile fiscale propuse în draftul Programului de guvernare 2025–2028, menite să reducă deficitul bugetar, se află majorarea TVA-ului pentru produsele cu cote reduse, creșterea accizelor, impozitarea pensiilor mari și scumpirea rovinietei. Documentul prevede, de asemenea, reorganizarea ANAF și depolitizarea sa, majorarea impozitului pe dividende și profit la 16%, o taxare suplimentară pentru jocurile de noroc și pariuri, eliminarea facilităților de TVA în cazul tranzacțiilor imobiliare, precum și alte creșteri de taxe și accize.
Sursă: HotNews
Ilie Bolojan afirmă că programul de guvernare e gândit în baza a trei direcții principale: Ordine în finanțele publice, buna guvernare și respect pentru cetațeni.
Cum se vor aborda concret acești piloni principali?
Conform lui Bolojan, prin stabilizarea finanțelor publice, reducerea cheltuielilor nejustificate, eliminarea privilegiilor, descentralizare, debirocratizare și digitalizare; orientarea investițiilor prin renegocierea PNRR, o absorbție accelerată a fondurilor europene și clarificarea jaloanelor și reformelor; și buna guvernare, prin profesionalism și orientare spre cetățean în toate domeniile publice.
Viitorul guvern propuneo serie de măsuri fiscaleși administrativepentru creșterea veniturilor, axate pecombaterea evaziunii, extinderea bazei de impozitare și eficientizarea colectării:
Înăsprirea legislației privind evaziunea fiscală, inclusiv prin criminalizarea acesteia și modificarea legii insolvenței.
Taxe suplimentare pentru jocuri de noroc, criptomonede, bursa și închirieri de tip AirBnb, dar și pentru veniturile din platforme sociale (TikTok, YouTube, etc).
Eliminarea facilităților de TVA la tranzacții imobiliare și reducerea deductibilității pentru cheltuieli care diminuează artificial profiturile.
Combaterea evaziunii în sectoare sensibile: petrol, importuri de legume/fructe, servicii și comerț online.
Fiscalizarea tuturor activităților sprijinite de stat și obligativitatea ca firmele din e-commerce și transport aerian să aibă sediu fiscal în România.
Taxarea temporară a profitului excesiv al băncilor și revizuirea excepțiilor fiscale existente.
În ceea ce privește creșterea taxelor, în document se regăsesc:
Creșterea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru lemnele de foc;
Majorarea celorlalte cote reduse de TVA la 19%, cu excepția celor aplicate alimentelor și medicamentelor;
Creșterea accizelor cu 10%;
Introducerea contribuției CASS pentru pensiile care depășesc 4.000 lei;
Majorarea impozitului pe dividende și profit la 16%;
Creșterea impozitului pe proprietate pentru persoanele fizice, corelat cu piața imobiliară (jalon PNRR);
Introducerea unei taxe ecologice (jalon PNRR);
Majorarea valorii taxei de rovinietă.
Reforma pensiilor speciale:
Creșterea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani;
Adoptarea unor noi legi de salarizare pentru a preveni procesele și erorile în calculul salariilor;
Plafonarea câștigurilor din pensiile necontributive;
Reclasificarea personalului din instituții pentru stabilirea corectă a vârstei de pensionare;
Introducerea unor criterii de performanță și asigurarea unor sentințe unitare în sistemul de justiție.
Printre măsurile suplimentare propuse se numără:
Reducerea duratei perioadei de șomaj, pentru a încuraja revenirea rapidă în câmpul muncii;
Introducerea unor reguli mai stricte privind concediile medicale și sancționarea medicilor care le acordă nejustificat;
Limitarea abuzurilor din sistemul de asistență socială prin controlul numărului de beneficiari de ajutor de handicap;
Testarea integrității inspectorilor antifraudă și a personalului vamal, ca măsură de prevenție și control;
Dotarea inspectorilor antifraudă și a lucrătorilor vamali cu bodycam-uri în timpul controalelor, pentru a asigura transparența și responsabilitatea în acțiunile de control.
„România se află într-un moment decisiv pentru parcursul său către un nou ciclu de dezvoltare. În fața provocărilor economice, geopolitice și sociale, țara noastră are nevoie de un Guvern puternic, care își asumă implementarea unor reforme structurale fundamentale, bună guvernare și respect pentru cetățeni. Își asumă dezvoltarea României și consolidarea democrației.
Refacerea echilibrelor bugetare, prioritizarea și continuarea investițiilor, asigurarea unui climat predictibil pentru mediu de afaceri și menținerea coeziunii și solidarității sociale sunt, totodată, obiective de maximă urgență”, se comunică în preambului draftului programului de guvernare.
Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale
• Utilizăm cookies sau tehnologii similare pentru a accesa şi a stoca informaţii nesensibile cum ar fi adresa IP.
• Prelucrarea datelor dvs. ne permite, de exemplu, să îmbunătăţim experienţa dumneavoastră de utilizator, să măsurăm audienţa site-ului, să afișăm conținut încorporat din rețelele sociale sau să afişăm publicitate personalizată.
• Apăsând pe „Accept”, sunteţi de acord cu folosirea de cookies sau tehnologii similare de către New Generation Jurnalism SRL şi partenerii săi.Ok