CCR a respins contestația lui George Simion privind alegerile prezidențiale

Contestația lui George Simion privind rezultatul turului al doilea al alegerilor prezidențiale a fost înregistrată miercuri la Curtea Constituțională.

CCR a respins contestația lui George Simion privind alegerile prezidențiale

Foto: Curtea Constituțională a României

„La data de 20 mai 2025, ora 23:41, Curtea Constituțională a primit, prin e-mail, un document scanat intitulat «Cerere de anulare a alegerilor», însoțit de mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion”, a precizat instituția într-un comunicat oficial.

CCR a reamintit că, potrivit regulamentului său de funcționare, cererile trebuie transmise fie cu semnătură olografă în original, fie prin semnătură electronică calificată, până la momentul dezbaterilor. Această condiție procedurală i-a fost comunicată lui Simion în dimineața zilei de 21 mai, la ora 9:06, pe aceeași adresă de e-mail de unde fusese trimisă solicitarea, în vederea completării dosarului.


George Simion, candidatul AUR la Președinție, anunțase încă de marți seara, printr-un mesaj video postat pe Facebook, că partidul său va contesta rezultatul alegerilor, în care a fost învins de Nicușor Dan.

Așa cum Călin Georgescu a fost eliminat nedrept din cursa electorală, iar alegerile au fost anulate pe nedrept în decembrie, fără probe, și noi vom contesta alegerea lui Nicușor Dan din aceleași motive. Nu am candidat pentru a deveni președinte, ci pentru a restabili dreptatea”, a declarat Simion.

El a lansat mai multe acuzații fără a prezenta dovezi, susținând că voturile din Republica Moldova ar fi fost cumpărate. „Bugetul alocat în Moldova a fost de 100 de milioane de euro, folosit pentru turism electoral și manipularea votului românilor basarabeni, care au fost nedrept demonizați. S-au folosit resursele unui stat străin, au votat persoane decedate, iar datele oficiale nu pot susține prezența la vot a peste 11,5 milioane de alegători”, a afirmat liderul AUR.

Simion a cerut, de asemenea, audierea fondatorului Telegram, Pavel Durov, invocând manipularea rețelelor sociale și intervenția presupusă a guvernului francez pentru limitarea vizibilității mesajelor AUR.

La scurt timp, Durov a reacționat pe platforma X: „Sunt pregătit să vin și să dau mărturie dacă acest lucru poate sprijini democrația din România”.

Autor: Mihnea Golea

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE