Cum au fost blocate posturi didactice și funcții publice timp de zeci de ani. Cazul Gabrielei Crețu și nu numai.
Foto: lmkvs.ro/ Colaj: Mihnea Golea
Nu este un caz singular. Klaus Iohannis și Crin Antonescu au păstrat ocupate posturile lor de profesori în Sibiu și Tulcea timp de 24 de ani. Anul trecut, Iohannis și-a depus și el dosarul de pensionare. La Vaslui, fostul președinte al Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, ex-soțul Gabrielei Crețu, și-a menținut postul de profesor la un liceu local timp de 28 de ani, deși nu a mai predat.
Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că vrea să modifice legislația astfel încât aceste blocaje să nu mai fie posibile pe termen nelimitat. USR a venit cu o propunere de lege prin care cere limitarea rezervării unui post didactic la maximum cinci ani.
Gabriela Crețu a fost titulară la LMK Vaslui, nu a mai predat din 2004, când a devenit deputat. Cu toate astea, postul i-a fost rezervat timp de 21 de ani, pe durata mandatelor de deputat, europarlamentar și senator.
În ianuarie 2024, a depus cererea de pensionare, iar consiliul de administrație al liceului a aprobat-o pe 22 ianuarie, potrivit surselor HotNews.ro. Informația a fost confirmată și de liderul Sindicatului Didactica Vaslui, Sorin Țiplea.
Pe lângă postul didactic, Gabriela Crețu a avut rezervat și un post contractual în Senatul României, unde a fost reprezentant permanent pe lângă Parlamentul European. A fost numită fără concurs în 2009, după încheierea mandatului de europarlamentar, și și-a păstrat funcția pe durata celor trei mandate de senator.
Într-un răspuns pentru HotNews.ro, Senatul a confirmat că numirea sa în 2009 s-a făcut printr-o decizie a Biroului Permanent, la propunerea secretarului general. Postul i-a fost rezervat și în perioadele în care a fost senator, iar la finalul ultimului mandat, în decembrie 2024, s-a întors la poziția sa din Senat, exact ca înainte.
Gabriela Crețu a putut păstra două posturi publice simultan datorită unei prevederi legale care permite cadrelor didactice alese în Parlament sau Guvern să-și mențină catedra în rezervă.
Fostul soț al Gabrielei Crețu, Dumitru Buzatu, a blocat timp de 28 de ani două posturi didactice la licee din Vaslui, fără să mai predea sau să susțină grade didactice. S-a pensionat în 2020 având doar definitivatul și chiar a încercat să-și prelungească activitatea după pensionare, dar Inspectoratul Școlar Vaslui i-a respins cererea.
Nu doar la Vaslui au existat astfel de situații. Klaus Iohannis a beneficiat de rezervarea postului de profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu timp de 24 de ani. La fel, Crin Antonescu și-a păstrat postul de profesor de istorie la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tulcea, fără să predea efectiv.
După valul de critici din spațiul public, ministrul Daniel David a anunțat că ia în calcul modificarea legislației pentru a limita perioada de rezervare a unui post titular. În același timp, USR a depus deja o inițiativă legislativă care propune limitarea rezervării posturilor la cinci ani.
Liderul Sindicatului Didactica Vaslui, Sorin Țiplea, susține că profesorii care revin în învățământ după o perioadă lungă ar trebui să fie evaluați profesional: „Un șurub ruginit se erodează, uitarea este firească. Dacă nu mai predai mult timp, uiți. Da, îți mai poți aduce aminte, dar nu mai poți performa”, a declarat Țiplea pentru HotNews.ro.
El a adăugat că legea a fost concepută astfel încât politicienii proveniți din învățământ să-și protejeze posturile: „Toate funcțiile elective au drept de rezervare a posturilor din învățământ. Și-au dorit o anumită protecție, invocând că desfășoară o activitate în interes public. Legea a fost făcută de ei, pentru ei.”
HotNews.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Gabriela Crețu, dar aceasta nu a răspuns apelurilor după ce inițial a spus că este într-o ședință.
Sursa: HotNews.ro