Turcia: Un român și un american, deportați după protestele din Istanbul

Autoritățile turce au expulzat un cetățean român și unul american pentru participarea la proteste masive din Istanbul. Cei doi sunt acuzați de "incitare la ură și dușmănie publică".

Proteste și rețineri

Poliția din Istanbul i-a reținut și deportat pe Daniel Aleksander Loktus, cetățean român, și Michael Anthony Ganoe, cetățean american. Cei doi au fost implicați într-o manifestație din cartierul Saraçhane, din Istanbul, organizată în semn de protest față de ancheta de corupție și terorism care îl vizează pe fostul primarul al Istanbulului, Ekrem İmamoğlu.

Acuzații și conexiuni internaționale

Autoritățile turce i-au acuzat pe Loktus și Ganoe de “incitare la ură și dușmănie publică”, ceea ce a dus la expulzarea lor rapidă. Ganoe a declarat poliției că este jurnalist independent și că l-a cunoscut pe Loktus în timpul protestelor din România.

În timpul anchetei, poliția turcă a descoperit fotografii care îl leagă pe Ganoe de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), ceea ce a stârnit un interes suplimentar asupra prezenței sale la proteste.

Peste 1.400 de persoane arestate în Istanbul

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, a anunțat că, începând cu 19 martie, autoritățile turce au reținut 1.418 persoane în urma manifestațiilor din Istanbul, dintre care 174 de studenți.

De asemenea, șapte jurnaliști reținuți preventiv, inclusiv Yunus Akgül, fotoreporter al agenției AFP, după ce fotografiile realizate de el au fost utilizate pe scară largă în relatările despre evenimente.

Situația politică din Istanbul

Ekrem İmamoğlu, reținut în martie 2025, sub acuzația de corupție și sprijin pentru terorism, era principalul candidat al opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2028.

În urma acestui incident, i s-a anulat diploma universitară, iar în conformitate cu legea turcă, acest lucru îl împiedică să mai candideze pentru funcția de primar sau pentru orice altă funcție publică.

Ca urmare a reținerii sale și a absenței sale din funcție, consiliul municipal din Istanbul a desemnat un primar interimar, pe Nuri Aslan, pentru a prelua conducerea orașului. Această măsură a fost luată pentru a evita ca guvernul să numească un administrator direct, ceea ce ar fi consolidat controlul guvernului central asupra celei mai mari și influente metropole din Turcia.

Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE