O inspecție de rutină a unui camion spaniol care circula pe autostrada A8, între Spania și Italia, a dus la o descoperire neașteptată. Ofițerii vamali au găsit într-un colet mai mulți dinți fosilizați care, după examinarea specialiștilor, s-au dovedit a aparține unor reptile marine din perioada Cretacicului târziu. Aceste fosile, provenite din Maroc, ridică semne de întrebare asupra traficului ilegal de relicve preistorice.
sursa: PRO TV
O inspecție de rutină a unui camion spaniol care circula pe autostrada A8, între Spania și Italia, a dus la o descoperire neașteptată. Ofițerii vamali au găsit într-un colet mai mulți dinți fosilizați care, după examinarea specialiștilor, s-au dovedit că aparțin unor reptile marine din perioada Cretacicului târziu. Aceste fosile, provenite din Maroc, ridică semne de întrebare asupra traficului ilegal de relicve preistorice.
Autoritățile franceze au anunțat că fosilele au fost descoperite atunci când ofițerii vamali au inspectat un camion spaniol pe autostrada A8. Acestea au fost găsite în două colete suspecte și trimise imediat pentru analiză la un muzeu de preistorie din orașul Menton.
Un expert a confirmat că dinții aparțin unor specii de reptile marine care au trăit acum aproximativ 72-66 de milioane de ani, în perioada Cretacicului târziu. Proveniența acestora a fost stabilită ca fiind Maroc, țară cunoscută pentru bogăția sa în fosile preistorice.
Analiza specialiștilor a relevat că dinții descoperiți aparțin unor reptile marine impresionante:
Zarafasaura oceanis – o reptilă marină cu o lungime de aproximativ 3 metri, descoperită și denumită în Maroc în 2011.
Mosasaurus – un prădător acvatic de mari dimensiuni, care putea ajunge până la 12 metri lungime.
Dyrosaurus phosphaticus – un strămoș îndepărtat al crocodililor, adaptat atât la viața marină, cât și la cea terestră.
Șoferul camionului a declarat că livra coletele către persoane din orașele italiene Genova și Milano, conform autorităților franceze. Ancheta este în desfășurare pentru identificarea destinatarilor și stabilirea legalității transportului.
Deși colectarea fosilelor este permisă în anumite condiții, exportul acestora necesită adesea o licență specială. Autoritățile vor verifica dacă aceste relicve au fost transportate în conformitate cu reglementările internaționale sau dacă este vorba despre o tentativă de trafic ilegal.