Dispar conturile de TikTok şi Instagram ale copiilor?

Comisia Europeană lucrează la o aplicație unică de verificare a vârstei online, dar Franța amenință cu măsuri unilaterale dacă soluția întârzie.

Dispar conturile de TikTok şi Instagram ale copiilor?

Foto: Facebook/ Nicoleta Pauliuc

Comisia Europeană colaborează cu statele membre la dezvoltarea unei aplicații unice pentru verificarea vârstei utilizatorilor. Dacă soluția nu va fi gata în următoarele luni, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va impune unilateral restricții pentru accesul minorilor, așa cum s-a întâmplat recent în cazul platformelor pentru adulți.

În România, studiile arată că unii copii accesează rețelele sociale încă de la 5 ani. Proiectul de lege intitulat „Majoratul digital” propune stabilirea vârstei minime de acces online fără acordul părinților la 16 ani. Totodată, furnizorii de conținut vor fi obligați să implementeze filtre pentru a se asigura că materialele vizualizate de minori sunt adecvate.

Legea va permite părinților să solicite suspendarea sau ștergerea conturilor copiilor, precum și restricționarea accesului acestora la anumite site-uri. Mecanismele concrete, inclusiv forma acordului parental, vor fi stabilite printr-un ordin emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în termen de 180 de zile de la intrarea legii în vigoare.

Începând din vara acestui an, cetățenii UE vor putea dovedi că au cel puțin 18 ani pentru a accesa platforme cu conținut destinat exclusiv adulților — precum site-uri pornografice, jocuri de noroc sau pagini care comercializează alcool. Aplicația de verificare a vârstei va funcționa ca o soluție temporară, până la lansarea portofelului digital european de identitate, programată pentru sfârșitul anului 2026.


DE CE AR FI BUNĂ LEGEA?

  • Protejează copiii de conținut inadecvat (violență, conținut pentru adulți, jocuri de noroc);
  • Le oferă părinților instrumente legale de control asupra conturilor copiilor;
  • Obligă platformele să aplice filtre și măsuri de siguranță;
  • Pregătește trecerea către identitatea digitală europeană.

DE CE NU AR FI BUNĂ LEGEA?

  • Poate duce la supraveghere excesivă și riscuri de confidențialitate;
  • Restricționează accesul adolescenților la conținut educativ sau cultural;
  • Implementarea poate fi inegală și dificil de aplicat corect;
  • Există riscul ca părinții să exercite un control excesiv asupra copiilor;
  • Implică costuri mari și proceduri birocratice complicate.

Autor: Mihnea Golea

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE