O navă de protocol care a aparținut soților Ceaușescu urmează să fie scoasă la licitație, având un preț de pornire de 18.000 de euro. Aceasta, odinioară un simbol al luxului și al exclusivității regimului comunist, este destinată acum să fie vândută ca fier vechi.
Nava, construită special pentru deplasările oficiale ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu, starea actuală a ambarcațiunii și costurile mari de întreținere au dus la decizia de a fi valorificată în acest mod. Deși, la vremea ei, a fost una dintre cele mai elegante și bine dotate nave de protocol din România.
Construită în 1967, în Șantierul Naval din Galați, nava era una dintre cele mai moderne ambarcațiuni de pasageri de pe Dunăre la acea vreme, având o capacitate de 25 de pasageri.
La început, aceasta purta numele „Miorița”, dar a fost redenumită după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au călătorit la bord, aceasta fiind nemulțumită de denumire.
După Revoluția din 1989, nava, care a fost condusă aproape tot timpul de același căpitan, a fost transferată la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Acolo a fost redenumită „Colegiu” și utilizată timp de 30 de ani pentru activități de practică și cercetare de către studenții Facultății de Piscicultură și ai Facultății de Protecția Mediului.
Vaporul „Mureș”, construit în 1986 pentru Nicolae și Elena Ceaușescu, se află în portul Brăila și poate fi închiriat pentru croaziere sau evenimente de protocol. Nava, folosită de cuplul dictatorial o singură dată, dispune de trei etaje, 12 cabine, patru apartamente și un salon de 200 mp, păstrând mobilierul original sculptat manual și tapițeria din mătase naturală. Închirierea costă câteva mii de euro, la care se adaugă costul combustibilului, consumul fiind de peste 800 litri pe oră.