Franţa implementează educația sexuală, România rămâne la educaţie sanitară

Programul EVARS, recent aprobat în Franţa, introduce educaţia sexuală de la grădiniţă până în liceu, cu scopul prevenirii abuzurilor asupra minorilor. În România, reacţiile sunt împărţite, iar ministrul Educaţiei, Daniel David, anunţă că susţine doar o formă de educaţie sanitară, fără alte conotații.

Franţa implementează educația sexuală, România rămâne la educaţie sanitară

EVARS: Educaţie despre corp, consimţământ şi riscuri, încă de la grădiniţă

Programul EVARS (Educaţie pentru Viaţa Afectivă şi Relaţională) a fost adoptat oficial în Franţa, după doi ani de dezbateri intense. Acesta prevede lecţii adaptate vârstei, de la respectarea intimităţii în grădiniţe, până la teme legate de orientarea sexuală sau sexualitatea digitală în licee.

Oficialii francezi justifică decizia prin numărul îngrijorător de agresiuni sexuale asupra minorilor. Un copil devine victimă la fiecare trei minute, potrivit datelor prezentate de ministrul Educaţiei din Franţa, Elisabeth Borne.

sursa: Edupedu

În România, programul a provocat reacţii puternice în rândul părinţilor, mai ales în mediul online. Temeri legate de „sexualizarea” copiilor de la vârste fragede sau de posibile influenţe ideologice au fost exprimate frecvent. Un exemplu invocat de părinţi este o propunere din Germania. Aceștia au propus o cameră de explorare sexuală pentru preşcolari, care a fost respinsă ulterior de autorităţi.

„La 4 ani nu se pune problema unei astfel de educaţii. Sunt idei care nu se potrivesc societăţii româneşti”, a spus Iuliana Constantinescu, reprezentantă a unei asociaţii de părinţi. Psihologul criminalist Tudorel Butoi a afirmat că „e prea devreme” şi că efortul educaţional ar trebui orientat către sport sau alfabetizare digitală.

Ministrul Educaţiei din România susține educaţia sanitară, nu pe cea sexuală

Daniel David, ministrul Educaţiei, a reacţionat ferm, precizând că România nu va implementa un program similar EVARS. El susţine ideea unei educaţii „necolorate ideologic”, introdusă ca parte a orelor de biologie sau dirigenţie.

sursa: G4Media

„O educație sexuală necolorată ideologic și foarte pragmatic, natural, să știi lucrurile importante pentru un om în viața asta trebuie să existe în curriculum, care să poarte numele de educație sanitară.”, a subliniat oficialul. Astfel, România rămâne pe o linie conservatoare, departe de modelul francez.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE