Facultatea de Studii Interdisciplinare. Ce e cu ea și la ce îți folosește?

Începând cu anul universitar 2025–2026, Universitatea din București lansează prima facultate din țară dedicată complet studiilor interdisciplinare: Facultatea de Studii Interdisciplinare (FSI).

Facultatea de Studii Interdisciplinare. Ce e cu ea și la ce îți folosește?

sursa: Sparknews.ro

Ce e Facultatea de Studii Interdisciplinare (FSI)?

Noua facultate răspunde unei nevoi tot mai evidente în societatea actuală: aceea de a înțelege și gestiona problemele complexe prin abordări din mai multe domenii. Fie că vorbim despre schimbările climatice, crizele globale, sănătatea publică sau revoluția tehnologică, toate cer o viziune integrată și soluții inovatoare. La FSI, vei învăța cum să transformi aceste provocări în oportunități reale de progres.

sursa: Universitatea din București

Dacă îți dorești o carieră care îmbină știința, tehnologia și implicarea socială, FSI este locul potrivit pentru tine. Facultatea îți oferă instrumentele necesare pentru a analiza și interveni în marile teme ale lumii actuale, prin metode din științele sociale, tehnologie, sănătate publică și științele mediului. Accentul este pus pe gândire critică, soluții practice, analiză de date și responsabilitate socială.

Ce vei studia mai exact?

Timp de 3 ani de zile vei avea un parcurs interdisciplinar ce combină medicina, administrația, geografia, sociologia, informatica și științele mediului. Vei învăța să analizezi politicile și serviciile de sănătate din multiple perspective, să lucrezi în echipe multidisciplinare și să propui soluții reale pentru sistemele de sănătate.

Exemple de cursuri:

  • Strategii de combatere a bolilor cronice și infecțioase
  • Bazele biologice, genetice și infecțioase ale sănătății populației
  • Comunicare pentru sănătate publică
  • Leadership în sectorul public

Cum te înscrii?

Admiterea la programul Servicii și politici de sănătate publică se face pe baza unui concurs de dosare, astfel:

  • 50% din media de admitere: nota de la proba scrisă de Limba și literatura română (Bacalaureat)
  • 50%: nota de la o altă probă scrisă la alegerea candidatului (din cadrul Bacalaureatului)

De ce o facultate nouă la UniBuc?

Rectorul Marian Preda a explicat că inițiativa vine ca o extensie firească a Școlii Doctorale Interdisciplinare deja existente în cadrul universității. Acesta a exemplificat cu specializări precum Științele cognitive, care, deși cuprind elemente din psihologie, filozofie, biologie sau lingvistică, au fost încadrate forțat într-un singur domeniu, psihologia. La fel s-a întâmplat cu Robotica, plasată la Facultatea de Fizică, deși domeniul presupune cunoștințe din informatică, chimie, biologie și alte științe.

sursa: UniBuc

Preda a subliniat că FSI va fi o platformă „neutră”, asemănătoare unei „Elveții” academice unde vor putea coexista și colabora specializări fără a fi dominate de o singură facultate sau disciplină.

Potrivit surselor Edupedu.ro, unii profesori acuză că înființarea FSI ar avea drept scop păstrarea catedrelor pentru cadre didactice din alte facultăți cu un număr redus de studenți. Rectorul neagă aceste acuzații, spunând că decizia a fost susținută „aproape unanim” în forurile universității și că opoziția ține de rezistența naturală la schimbare.

Totuși, majoritatea profesorilor vor proveni din rândul cadrelor didactice existente în cadrul Universității din București. Un număr mic de titulari, aproximativ 7-8 la început va forma nucleul noii facultăți. Restul cursurilor vor fi susținute de profesori „asociați interni”, adică angajați ai altor facultăți care vor preda în regim de colaborare.

sursa: UniBuc

Participare scăzută la BAC. Este acesta un alt motiv al înființării FSI?

Anul acesta aduce un semnal de alarmă pentru universitățile din România: este posibil ca 2025 să marcheze un record negativ în ceea ce privește numărul de candidați la admitere. Cu cel mai mic număr de înscriși la examenul de Bacalaureat din ultimele două decenii, rectorii avertizează că riscă să rămână cu locuri neocupate, în special în facultățile unde admiterea se face doar pe bază de dosar.

În prima sesiune a Bacalaureatului s-au înscris doar 94.000 de absolvenți din promoția curentă și 13.800 din promoțiile anterioare. O parte dintre aceștia nu vor promova examenul, iar alții își vor căuta un loc de muncă sau vor alege să studieze în străinătate.

sursa: Capital

În timp ce universitățile de top, precum cele de Medicină sau Politehnica continuă să atragă un număr mare de candidați, instituțiile care se bazează pe admiterea pe bază de dosar se confruntă cu riscul de a avea locuri goale.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE