Branca-ursului uriașă, o plantă invazivă periculoasă, poate provoca arsuri grave la contactul cu pielea expusă la soare.
sursa: Puterea
Branca-ursului uriașă (Heracleum mantegazzianum), o plantă invazivă și extrem de periculoasă, provoacă arsuri grave și bășici dureroase la contactul cu pielea expusă la soare. Identificată deja în mai multe județe din România, specialiștii avertizează asupra pericolului și recomandă măsuri urgente de prevenție și informare.
Branca-ursului uriașă este deseori confundată cu păstârnacul sălbatic sau cu alte plante comune cum este și pătrunjelul, dar se deosebește prin dimensiuni impresionante: poate atinge 5 metri înălțime, are tulpini groase cu pete violacee și flori mari, albe, în formă de umbrelă.
Originară din Caucaz, a fost introdusă în Europa ca plantă ornamentală, însă a devenit rapid un pericol pentru sănătate, fiind supranumită „umbra morții” din cauza efectelor severe asupra pielii umane și a animalelor.
Seva acestei plante este fototoxică: în prezența luminii solare, poate cauza arsuri de gradul II și III, bășici cât mingea de golf și cicatrici permanente.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât simptomele nu apar imediat. Mulți realizează expunerea abia când este prea târziu, iar durerea poate fi intensă și de durată.
În România, planta a fost identificată în județe precum Suceava, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș și Maramureș, în special pe marginea drumurilor, lângă râuri și în pășuni neîngrijite.
Specialiștii recomandă să nu fie atinsă sau smulsă, iar cazurile de apariție să fie raportate imediat autorităților locale. În caz de contact, zona trebuie spălată cu apă rece, acoperită și ferită de soare, iar vizita la medic este esențială dacă apar reacții.