INTERVIU. Președintele ANRE despre schimbările de la 1 iulie: „Ține de noi, consumatorii, să vedem dacă prețul din contract ne satisface nevoia”

Liberalizarea pieței de energie de la 1 iulie provoacă confuzie printre consumatori, iar ANRE lansează o campanie de informare pentru a clarifica schimbările și drepturile acestora.

INTERVIU. Președintele ANRE despre schimbările de la 1 iulie: „Ține de noi, consumatorii, să vedem dacă prețul din contract ne satisface nevoia”

Foto: Financial Intelligence/ Colaj Z News

Începând cu 1 iulie 2025, se încheie perioada de patru ani în care statul a plafonat prețurile la energia electrică și a compensat diferențele prin bugetul public. Liberalizarea completă a pieței înseamnă că „vom plăti prețul din contractul semnat cu furnizorul, nu un preț plafonat impus de stat”, a explicat președintele ANRE, George Niculescu. Măsura afectează atât consumatorii casnici, cât și pe cei non-casnici, în timp ce plafonarea pentru gazele naturale rămâne valabilă până la 31 martie 2026.

Pentru a evita surprizele în facturi, ANRE a impus furnizorilor obligația de a informa în scris toți clienții cu privire la noile tarife. „Am obligat furnizorii să trimită informări către toți clienții cu privire la prețul facturat de la 1 iulie”, a precizat Niculescu. Deși ANRE nu stabilește prețurile din piață, ci doar le monitorizează, autoritatea intervine pentru a asigura transparență și protecția consumatorilor.

Odată cu ieșirea de sub plafon, fiecare consumator are dreptul să-și schimbe furnizorul dacă oferta actuală nu mai este avantajoasă. „În 24 de ore online poți să schimbi furnizorul, fără niciun cost – la fel de simplu cum îți schimbi operatorul de telefonie mobilă”, spune George Niculescu. În sprijinul acestui proces, ANRE pune la dispoziție un comparator de prețuri unde ofertele sunt afișate în ordine crescătoare, pentru a permite o alegere informată.

În cazul chiriașilor, lucrurile depind de cine este titularul contractului de utilități. Dacă acesta este proprietarul, doar el poate solicita schimbarea furnizorului. „Un chiriaș trebuie să beneficieze de energie electrică la un preț corect, pe care să și-l permită”, subliniază Niculescu, considerând nedrept ca un proprietar să blocheze această posibilitate din motive nejustificate.

Pentru gospodăriile cu venituri mici, statul pregătește măsuri de sprijin care să atenueze impactul liberalizării. „Una dintre soluții este acordarea de vouchere pentru energie”, a declarat președintele ANRE, menționând că valoarea acestora va fi stabilită în funcție de resursele bugetare și de statutul de consumator vulnerabil.

Procesul tehnic de schimbare a furnizorului este simplificat: nu este nevoie ca utilizatorul să anunțe fostul furnizor, deoarece „furnizorul nou anunță furnizorul vechi”. Totuși, consumatorii sunt sfătuiți să transmită indexul la încheierea contractului, pentru ca factura finală să reflecte consumul real: „Trimiteți indexul pentru ca ultima factură să fie cu consumul la zi, iar noul furnizor să preia corect datele.”

Campania de informare lansată de ANRE urmărește să-i ajute pe oameni să navigheze această tranziție. „Verificarea ofertelor trebuie să fie un proces frecvent, nu doar la semnarea contractului”, afirmă Niculescu. Scopul este o piață concurențială activă, în care „furnizorii se bat pentru clienți”, iar consumatorii pot alege cea mai bună ofertă pentru nevoile lor.


Interviul integral mai jos:

Î: Ce implică mai exact liberalizarea pieței de la 1 iulie și cum ne va influența direct facturile?

  • După aproximativ 4 ani de zile în care Guvernul României a luat decizia să plafoneze prețurile la energie electrică și la gaze naturale și să compenseze diferența de la bugetul de stat. Pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici la energie electrică, această plafonare expiră începând cu data de 1 iulie. La gaze naturale va expira plafonarea începând cu 31 martie 2026, deci vorbim prima data de liberalizarea pieței de energie electrică, gazele naturale urmând la anul.
  • Practic, înseamnă faptul că noi toți, consumatorii de energie electrică din Romania, atât casnici, cât și non-casnici, vom plăti în facturile noastre prețul pe care îl avem în contract, nu vom mai plăti prețul plafonat, așa cum erau ele trecute în ordonanța de urgență, ci vom plăti prețul de contract.
  • Acum, autoritatea de reglementare trebuie să știe cei care ne urmăresc că nu are niciun fel de atribuții în ceea ce privește formarea prețului la energie electrică. Noi avem atribuții în ceea ce privește monitorizarea, supravegherea pieței de energie electrică și atunci, observând că termenul acesta se apropie, am luat decizia să promovăm un ordin prin care să obligăm toți furnizorii de energie electrică să informeze consumatorii casnici cu privire la prețul pe care urmează să-l plătească începând cu luna iulie.
  • E un lucru proactiv pe care l-am făcut, pentru că dacă patru ani de zile eu am avut prețul plafonat, îmi venea în fiecare lună prețul plafonat la energie electrică. Nu aș fi vrut să fiu luat prin surprindere începând cu 1 iulie. Și în factură să mă trezesc cu un alt preț. Și atunci am obligat furnizorii ca pentru toate locurile de consum din România să trimită astfel de informări în care să-i anunțe pe clienții lor, care urmează să fie prețul facturat de la 1 iulie. Ține de noi, după aceea de noi, consumatorii, să vedem dacă prețul pe care îl avem în contract sau pe care ni le ofertează furnizorul respectiv ne satisface nevoia. Credem că este competitiv, credem că este un preț corect. Și în cazul în care nu considerăm aceste lucruri, ține de noi să ne schimbăm furnizorul de energie și de aici și campania de informare pe care am lansat-o cu privire la modalitatea simplă prin care un consumator de energie electrică are posibilitatea să-și schimbe furnizorul. Punem la dispoziție și un comparator de prețuri care ordonează în ordine crescătoare ofertele de preț pe care furnizorii le au în momentul de față, începând cu data de 1 iulie.
  • Și atunci, pentru un consumator este simplu se uită la oferta și la înștiințarea pe care a primit-o. Pe de o parte, de la furnizor cu care are contract, se uită pe site-ul autorității și vede dacă există oferte mai bune și dacă există oferte mai bune. În 24 de ore, online, poate să schimbe și să schimbe furnizorul fără niciun fel de cost. La fel de simplu cum ne schimbăm operatorul de telefonie mobilă atunci când găsim o ofertă cu mai multe minute în roaming sau cu un trafic mai mare de date.

Î: Să luăm un caz contract concret al tinerilor din România, care sunt chiriași de cele mai multe ori. Când vine vorba de contractul la energie electrică, cine este responsabil? Este proprietarul sau este chiriașul?

  • Depinde ce au trecut în contract. Dacă proprietarul apartamentului nu a vrut să schimbe și titularul contractelor de utilități, atunci trebuie să facă acest lucru titularul apartamentului, care este și trecut în contractele de utilități. Dacă însă chiriașul este trecut în contracte de utilități, atunci fără niciun fel de problemă, el fiind titularul contractelor de utilități, poate să modifice, să schimbe furnizorul, să își caute cea mai bună ofertă singur și să facă toate lucrurile acestea. Evident că dacă în calitate de chiriași, titularul, proprietarul apartamentului, care este și titularul contractelor nu dorește să își schimbe contractele, mă consider lucrul acesta complet deplasat, pentru că un chiriaș trebuie să beneficieze de toate drepturile și trebuie să beneficieze de energie electrică la un preț corect, la un preț pe care să și-l permită. Iar faptul că nu este proprietarul acelui apartament nu înseamnă că trebuie să plătească un preț mai mare doar pentru că proprietarul apartamentului, din nu știu ce motiv, nu vrea să facă această schimbare a furnizorului.

Î: Vom avea de la 1 iulie o schimbare a prețurilor și a facturilor. Va exista un soi de ajutor din partea statului pentru oamenii cu salarii minime sau cu un salariu mai mic per gospodărie?

  • În perioada aceasta, premergătoare datei de 1 iulie, la nivelul Guvernului României au fost mai multe întâlniri între Ministerul Energiei, pe de o parte, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, noi, ANRE și alte instituții implicate în acest proces, de găsirea unei modalități de acordare de ajutoare și după data de 1 iulie.
  • Una dintre soluțiile care au fost pe masa decidenților este și aceasta referitoare la vouchere pentru energie de o valoare care urmează să fie bine stabilită în funcție de disponibilitățile de la buget care să se acorde pentru consumatorii care îndeplinesc acest prag al veniturilor și sunt considerați consumatori vulnerabili. Deci, Guvernul României în continuare caută soluții pentru ca consumatorii care într-adevăr au nevoie de ajutor pentru achitarea facturilor la energie electrică, să beneficieze în continuare de acest sprijin.

Î: Recent am început procesul de schimbare a furnizorului și când să ajung spre ultimul pas, îmi puneam întrebarea dacă trebuie să trimit eu ceva către furnizorul actual prin care să-l înștiințez, să-l informez că mă mut sau dacă furnizorii vor discuta și vor transmite informații între ei legate de această mutare. Mai trebuie să facă consumatorul ceva?

  • Furnizorul care preia un consumator îl anunță pe fostul furnizor de faptul că clientul respectiv a fost preluat? Ce vă sfătuiesc să faceți este să trimiteți atât în fiecare lună, cât și la terminarea contractului, indexul pe care îl aveți în momentul acela, în așa fel încât ultima factură care vă este emisă de fostul furnizor să fie o factură care este cu consumul la zi, în așa fel încât să nu aveți niciun fel de surprize când veți deschide factura. Noul furnizor preia indexul respectiv și începe să factureze în continuare. Deci toate se fac într-un mod cât se poate de simplu și de. Și de transparent.

Î: Ați menționat de campania de informare lansată recent de ANRE. Care este mesajul cheie al ei și care este impactul pe care îl așteptați de la ea?

  • Evident că ne dorim ca, pe de o parte, consumatorii să. Înțeleagă mesajul nostru, să ajungă la ei cât în număr cât mai mare și să înțeleagă că autoritatea de reglementare le pune la dispoziție un mecanism on-line prin care să-și aleagă cel mai bun preț disponibil în piață, iar verificarea aceasta, interogarea aceasta a prețului să o facă în mod recurent. Nu ne-am semnat contractul o dată astăzi și mă mai uit pe comparatorul de prețuri peste 18 luni, când îmi expiră contractul. Trebuie să fie un proces frecvent pe care consumatorii să-l facă în așa fel încât de fiecare dată când apare o ofertă mai bună să beneficieze de ea. Ne dorim ca mesajul să ajungă la cât mai multă lume. Ne dorim ca furnizorii să fie gata să vină cu oferte competitive pentru consumatori, în așa fel încât piața să funcționeze, să fie concurență, să fie o bătălie, la propriu pentru portofoliile de clienți noi, consumatorii, să avem de unde să alegem oferte corecte pentru nevoile noastre.
google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE