Orteze 3D revoluționare donate la spital de elevii din Focșani

Echipa de robotică din Focșani a dezvoltat orteze printate 3D pentru Spitalului Județean. Dispozitivele sunt realizate dintr-un plastic special, modelat cu ajutorul căldurii, o alternativă mai practică și mai confortabilă decât de ghipsul tradițional.

Echipa de robotică AICitizens, din Focșani, a dezvoltat orteze printate 3D pentru Spitalului Județean. Dispozitivele sunt realizate dintr-un plastic special, modelat cu ajutorul căldurii, o alternativă mai practică și mai confortabilă decât de ghipsul tradițional.

În parteneriat cu medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani, elevii pasionați de robotică de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” au creat aproape 100 de orteze 3D reutilizabile, pe care le testează pentru a îmbunătăți recuperarea pacienților.

Proiectul echipei de elevi AICitizens a pornit dintr-o colaborare internaţională şi are ca scop sprijinirea comunităţii locale prin soluţii medicale accesibile şi eficiente.

Sursă: Facebook- AICitizens

Elevii plănuiesc și alte proiecte, precum un stetoscop 3D sau machete educative pentru medicii și pacienții spitalului.

Tudor Bernovici, membru al echipei de robotică: „Am descoperit că putem printa chiar şi un stetoscop 3D, ceea ce ne propunem să realizăm în viitor. Costurile sunt un pic mai mari, timpii de producţie şi mai lungi, dar suntem încrezători că vom reuşi. Medicii ne-au sugerat să printăm o machetă, un schelet pe care aceştia să îl poată utiliza ca material didactic pentru instruirea celor aflaţi în practică sau pentru a le explica mai bine pacienţilor procedurile ce urmează să le pună în practică”.

Directorul medical al SJU Focşani, dr. Laurenţiu Taban: „Au dezvoltat o formă de imobilizare, nişte orteze mai rapid de aplicat, mai uşor de suportat de către pacienţi şi ne-am bucurat că am deschis un drum frumos. Am adus ceva modificări la prototipul prezentat de ei, chiar am încercat să extindem cercetarea pe alte linii, pe mulaje osoase, pe alte tipuri de imobilizări şi pe alte tipuri de instrumente care ne-ar putea ajuta pe noi în creşterea actului medical şi asigurarea confortului pacienţilor, care este cel mai important. Au avut o iniţiativă frumoasă şi nu a fost singura.”

Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE