Primul spectacol din România cu actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii a avut avanpremiera pe 1 iulie la Teatrul Național București.
Foto: Bianca Pieszczoch
Pe 1 iulie, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București a găzduit avanpremiera spectacolului „Nicio pastilă magică”, în regia lui Laurențiu Rusescu. Este primul spectacol din România care prezintă publicului o distribuție formată din actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii.
Spectacolul pune în scenă opera dramaturgului irlandez, Christian O’Reilly, „No Magic Pill”, inspirată din viața activistului Martin Naughton. El lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, deși, la rândul lui, era o persoană cu dizabilități.
Piesa de teatru reprezintă o premieră în mai multe sensuri. Este pentru prima dată când piesa „Nicio pastilă magică” este interpretată în afara Irlandei și, totodată, este pentru prima dată, în România, când actori cu dizabilități motorii urcă pe scenă alături de actori profesioniști pentru un spectacol de teatru.
Spectacolul aduce în fața publicului o poveste emoționantă, dar plină de umor în același timp, despre viața unor persoane cu dizabilități ce luptă pentru demnitate și independență. Accentul nu cade pe milă, ci pe dreptul de a fi tratate cu respect, la fel ca orice altă persoană din jurul lor, dar și pe dorința de a se desprinde de sistem și de a deveni independente. Nu vor să urmeze deciziile luate de altcineva pentru ei, ci vor să își croiască singure un drum în viață. De-a lungul piesei sunt prezentate obstacolele de care se lovesc protagoniștii, reușitele și însemnătatea lor, prejudecăți sociale și prietenii autentice.
Protagoniștii spectacolului au prins viață datorită celor 5 actori cu dizabilități motorii: Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu. Alături de ei, au jucat Mihaela Velicu, Florin Aioane, Bianca Elena Babașa și Emil Hoștină, actori profesioniști.
„Nicio pastilă magică” nu oferă soluții pentru a face incluziunea socială mai ușoară, ci pune întrebările corecte la care ar trebui să răspundem fiecare dintre noi. Este un spectacol care ne prezintă realitatea dură pe care o confruntă persoanele cu dizabilități, dar și curajul și empatia care le dă putere să meargă mai departe. Într-o societate care ignoră prea des vocile persoanelor cu dizabilități, acest demers artistic reprezintă o invitație sinceră de a fi parte dintr-o schimbare reală.
Premiera spectacolului va fi pe 2 iulie, în Sala Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale”. Spectacolul va mai avea patru reprezentații pe 3, 8, 9 și 10 iulie.
Autor: Bianca Pieszczoch