Desemnată Imaginea Anului la prestigiosul concurs World Press Photo 2025, fotografia realizată de Samar Abu Elouf surprinde un băiețel de 9 ani din Gaza, cu brațele amputate, privind în tăcere pe fereastra unei locuințe din Doha. Imaginea, simbol al traumei și al rezilienței, devine reprezentarea vizuală a suferinței civililor prinși în conflicte armate
sursa: Digi24
Desemnată Imaginea Anului la prestigiosul concurs World Press Photo 2025, fotografia realizată de Samar Abu Elouf surprinde un băiețel de 9 ani din Gaza, cu brațele amputate, privind în tăcere pe fereastra unei locuințe din Doha. Imaginea, simbol al traumei și al rezilienței, devine reprezentarea vizuală a suferinței civililor prinși în conflicte armate.
Imaginea câștigătoare a ediției 2025 a concursului World Press Photo îl prezintă pe Mahmoud Ajjour, un băiat de 9 ani din Gaza, grav rănit în urma unui atac, cu ambele brațe amputate, privind în liniște pe fereastră. Fotografia a fost realizată în Doha de Samar Abu Elouf, pentru The New York Times, și reflectă drama civililor prinși în mijlocul războiului.
Pe lângă imaginea anului, juriul a selectat alte două fotografii finaliste: „Night Crossing”, semnată de John Moore, care surprinde un grup de migranți chinezi la granița dintre SUA și Mexic, și „Droughts in the Amazon”, de Musuk Nolte, cu o mamă și fiul ei afectați de secetă extremă în pădurea amazoniană.
Ediția din 2025 a adunat 59.320 de imagini de la aproape 3.800 de fotografi din 141 de țări. Au fost premiați 42 de fotografi, dintre care 30 sunt locali în raport cu țara în care au documentat subiectul. Temele abordate includ conflicte armate, migrație, criza climatică, identitate de gen, proteste și portrete ale rezilienței umane din zone precum Sudan, Iran, Myanmar, Nigeria sau Ucraina.
World Press Photo revine și în 2025 la București, în luna mai, în Piața Universității. Accesul este gratuit. Expoziția, organizată în România de Fundația Eidos, va fi prezentă în peste 60 de orașe din lume și marchează 70 de ani de la prima ediție. Președintele fundației, Cristian Movilă, a subliniat importanța acestor imagini care „nu ne lasă să întoarcem privirea” într-un context global în care democrația este pusă la încercare.