Engleza în declin în țara mamă!

Româna a devenit cea mai vorbită limbă străină în Londra, depășind spaniola, poloneza și bengaleza.

Engleza în declin în țara mamă!

sursa: CN Traveller

Potrivit datelor oficiale din recensământul din 2021, peste 20% dintre londonezi nu folosesc engleza ca limbă principală. În acest peisaj multilingvistic, româna a urcat spectaculos pe primul loc între limbile străine vorbite în metropolă, reflectând migrația recentă și rolul tot mai important al comunității românești în capitala Marii Britanii.

Româna domină clasamentul limbilor străine din Londra

Datele oficiale arată că româna este limba străină cel mai des vorbită în Londra, urmată de spaniolă, poloneză și bengaleză. Aproximativ unul din cinci londonezi nu folosește limba engleză acasă. Asta reflectă nu doar diversitatea orașului, ci și valurile de migrație post-Brexit, care au adus zeci de mii de români în Regatul Unit în ultimii ani.

sursa: SWLondoner

În multe cartiere, limba română e folosită în magazine, transport public sau școli. Specialiștii spun că păstrarea limbii materne este adesea o decizie conștientă a familiilor de migranți, care vor să-și conserve identitatea culturală și să mențină legătura cu cei de acasă.

Educație multilingvistică

Jean-Christophe, un francez stabilit în Londra cu soția sa italiană au decis să-și crească fetele vorbindu-le în limbile materne – franceză și italiană. Pentru ei, legătura cu originile culturale e esențială, iar avantajele bilingvismului sunt evidente: copiii lor vorbesc fluent trei limbi și urmează o școală franceză în Londra.

sursă: Education World

Sociolingviștii susțin că astfel de alegeri nu sunt rezervate doar familiilor privilegiate. Chiar și în comunități cu educație medie, cum e cazul britanicilor de origine pakistaneză, limbi ca urdu și punjabi sunt menținute de-a lungul generațiilor, în paralel cu engleza.

Provocări și beneficii ale păstrării limbii materne

Menținerea limbii de acasă nu e întotdeauna ușoară. Unii părinți aleg grădinițe bilingve sau repetă acasă frazele în ambele limbi pentru ca cei mici să învețe treptat. Deși procesul poate fi anevoios, beneficiile cognitive și sociale ale bilingvismului sunt recunoscute: copii sunt mai adaptați, mai empatici și cu performanțe academice mai bune.

sursa: European Commission – European Union

Iar în cazul familiilor de români din Londra, vorbirea limbii materne nu ține doar de tradiție, ci este și un simbol de apartenență și reziliență într-o metropolă în continuă schimbare.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE