Bolojan anunță un nou pachet de reforme: companiile de stat, ANAF și pensiile speciale, în centrul schimbărilor

Guvernul pregătește un nou pachet de reforme axat pe reducerea deficitului, eficientizarea companiilor de stat, digitalizarea ANAF și reforma pensiilor speciale.

Bolojan anunță un nou pachet de reforme: companiile de stat, ANAF și pensiile speciale, în centrul schimbărilor

Foto: Guvernul României

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, măsurile incluse în al doilea pachet de reforme pregătit de Guvern. Acestea vizează reducerea deficitului bugetar, eficientizarea companiilor de stat, digitalizarea ANAF și revizuirea sistemului de pensii speciale.

„Pachetul are două direcții principale: să scădem deficitul și să plafonăm cheltuielile, și, unde este posibil, să le reducem”, a declarat premierul, într-o conferință de presă.


Companiile de stat și autoritățile autonome, vizate de restructurare

Noile măsuri vizează reformarea companiilor de stat și a autorităților autonome (ASF, ANCOM, ANRE). Guvernul va reduce numărul de membri în consiliile de administrație, va plafona indemnizațiile și va transparentiza contractele și indicatorii de performanță.

„Vom asigura transparența tuturor companiilor de stat, publicând toate datele legate de conduceri și indicatori”, a precizat Bolojan. Premierul a criticat și randamentele slabe ale băncilor de stat, în ciuda salariilor mari:

„Băncile noastre de stat realizează randamente la jumătate față de cele private, deși au salarii de peste 20.000 de lei net.”


Subvenții masive și performanță scăzută

Premierul a menționat cazul Metrorex și CFR, companii care funcționează cu sprijin bugetar masiv:

Suntem în situația în care cu 80% din buget subvenție abia terminăm anul pe zero.”


ANAF și lupta cu evaziunea fiscală

Digitalizarea ANAF este o altă prioritate, în contextul în care reformele stagnează de ani de zile.

„Nu există interes real ca acest proces să fie finalizat”, a spus premierul.
El a atras atenția asupra deficiențelor grave din controalele fiscale, precum avertizările prealabile și lipsa de acuratețe în procesele-verbale.


Risipa din sănătate, în atenția Guvernului

Bolojan a semnalat cheltuielile tot mai mari din sistemul sanitar și lipsa unui control eficient.

„Doar de la Casa de Sănătate, în 2025, au fost bugetate 77 de miliarde de lei și mai e nevoie de încă 14.”

El a denunțat decontările fictive, consultanțele formale și vârfurile de concedii medicale planificate exact între sărbători.


Reforma pensiilor speciale

Un alt obiectiv-cheie este reforma pensiilor speciale, începând cu pensiile magistraților. „Avem o pensionare prea rapidă. Majoritatea pensionărilor semnate de mine ca președinte erau la 48 de ani.”

Bolojan a subliniat că pensia echivalentă cu ultimul salariu net nu este sustenabilă. Soluția propusă: pensie calculată la 80% din salariul net, nu brut.


Noua lege a salarizării și descentralizarea jocurilor de noroc

Guvernul va introduce și o nouă lege a salarizării, care să elimine interpretările ambigue din actualul cadru legal. „Trebuie să prevenim zeci de mii de procese care generează alocări suplimentare de milioane de euro”, a explicat premierul.

În paralel, va fi lansată o reformă privind jocurile de noroc: primăriile vor putea decide unde și în ce condiții pot funcționa aceste activități, în baza unei taxe speciale.


Ce spunea Ilie Bolojan despre al doilea pachet de măsuri la răspunderea asumării în Parlament?

Premierul a anunțat că al doilea pachet de măsuri va fi prezentat Parlamentului până la sfârșitul lunii iulie și va pune accent pe „echitate și eficiență”. „El va veni în completarea acestor prime măsuri”, a declarat șeful Guvernului.

Pachetul va include reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, recalcularea corectă și stabilirea vârstei de pensionare la nivelul general.

Vor fi vizate și companiile de stat și autoritățile autonome, precum ASF, ANCOM și ANRE. „Vom reduce numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și vom transparentiza activitățile și contractele”, a precizat Bolojan.

Reforma administrației publice, combaterea evaziunii fiscale și urgentarea accesării fondurilor europene completează lista măsurilor propuse. „Este nevoie de acțiune clară la ANAF în lunile următoare”, a subliniat premierul.

Autor: Mihnea Golea

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE