Pe 1 iulie, 206 percheziții au avut loc în Botoșani într-un dosar privind emiterea de acte de identitate românești false pentru cetățeni din Rusia, Ucraina și R. Moldova, cu implicarea unor funcționari publici.
Sursă: dgepmb.ro
Luare de mită și fals informatic, de către funcționari publici, și dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals sunt infracțiunile sub aspectul cărora sunt efectuate cercetări pe raza județului Botoșani.
Ancheta urmărește destructurarea unei rețele care ar fi emis documente de identitate românești neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federația Rusă, Ucraina si Republica Moldova, prin intermediul unei primării și a unor funcționari publici dintr-un serviciu de evidența populației.
„Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România.” prezintă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție într-un comunicat.
Potrivit anchetatorilor, în unele cazuri, beneficiarii figurau în Registrul Național de Evidență a Persoanelor cu identități complet false, în baza unor certificate de cetățenie română falsificate anterior. În plus, stabilirea domiciliului s-a realizat pe baza unor declarații de luare în spațiu întocmite în fals, fără acordul sau prezența reală a proprietarilor imobilelor respective.
Un număr de 7000 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state, foste republici sovietice, și-au stabilit domiciliul într-un mod fictiv pe raza unui serviciu de evidență a populației în cursul anilor 2023-2024.