Ilie Bolojan este noul premier al României

Ilie Bolojan are zece zile să-și formeze guvernul și să convingă o majoritate, într-un context politic încă incert.

Ilie Bolojan este noul premier al României

Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP

Președintele Nicușor Dan l-a desemnat pe Ilie Bolojan să formeze noul guvern. Liderul PNL are zece zile la dispoziție pentru a obține sprijinul unei majorități parlamentare — deocamdată incertă, în condițiile în care participarea PSD rămâne neclară — și pentru a solicita votul de încredere. În prima sa declarație, Bolojan a transmis că va continua negocierile „pentru a pune ordine în finanțele țării, a asigura o guvernare eficientă, a stimula dezvoltarea și a arăta respectul cuvenit românilor”.


Principalele declarații ale președintelui Nicușor Dan:

  • Îl desemnez pe domnul Ilie Bolojan ca prim-ministru. Vreau să mulțumesc partidelor care vor forma majoritatea guvernamentală pentru toate aceste săptămâni de discuții. Este în interesul României să avem o majoritate solidă și partidele au înțeles asta.
  • De asemenea, în majoritatea aceasta, forțele politice să colaboreze și am încredere că o vor face. A fost o întrebare legitimă a societății de ce discuțiile acestea au durat o lună. Pe de-o parte, avem exemplul democrațiilor consolidate, în care negocierea pentru formarea unui guvern cu multe partide durează mult mai mult decât o lună.
  • Pe de altă parte, au fost chestiuni sensibile și măsuri dificile pe care partidele și le-au asumat pentru guvernare și niciuna din zilele pe care le-am petrecut în aceste discuții nu a fost una pierdută. Urgența pentru România este relansarea economică, dar ca să ai asta, trebuie să ai o bază solidă, și pentru asta trebuie să muncim și responsabilitatea e a guvernului și a coaliției care-l susține. E nevoie să corectăm deficitul financiar, pentru a pune bazele ca economia românească, cu tot potențialul pe care îl are, să se dezvolte și să aducă prosperitate pentru români.

Principalele declarații ale premierului desemnat:

  • Domnule președinte, mulțumesc pentru încrederea acordată prin această nominalizare. Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum, datorită situației dificile în care se găsește țara noastră, ca efect a crizei bugetare îndelungate.
  • Începând din această după-amiază, voi continua discuțiile cu partidele politice pentru asigurarea unei majorități parlamentare, pentru definitivarea guvernului și a programului de guvernare. În aceste acțiuni, voi urmări trei direcții – să punem ordine în finanțele țării, să lucrăm pentru o bună guvernare, care să creeze condiții de dezvoltare și, prin tot ceea ce facem, să arătăm respectul cuvenit românilor.
  • Știu că nu va fi o întreprindere ușoară, dar am convingerea că, împreună cu președintele, cu oamenii responsabili din partide, și bazându-ne pe cetățeni, putem trece peste această situație dificilă și repune România pe un drum bun.

Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP

O decizie mult așteptată

În ultimele săptămâni, președintele Nicușor Dan a purtat mai multe serii de discuții și consultări, atât oficiale, cât și neoficiale, cu liderii formațiunilor politice, în încercarea de a identifica un candidat pentru funcția de prim-ministru. În același timp, grupul de experți al partidelor proeuropene din parlament a lucrat la un set de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, ce urmează să fie înaintat Comisiei Europene la sfârșitul lunii.

Miercuri au avut loc consultările formale, iar desemnarea premierului era așteptată joi. Însă, în cursul serii, liderul PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat că negocierile au intrat în impas, în ciuda unui acord de principiu asupra majorității măsurilor fiscale și a formulei de guvernare, care includea o rotație a funcției de premier între PSD și PNL. Rămâne incert dacă PSD va face parte din viitoarea coaliție, partidul suspendând votul intern care urma să decidă implicarea la guvernare.

Nicușor Dan a declarat în campania electorală că nu va majora TVA în timpul mandatului său. Cu toate acestea, Ilie Bolojan a subliniat că viitorul prim-ministru va trebui să adopte „măsuri de corecție, în mare parte nepopulare”.


Biografie Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, în vârstă de 56 de ani, este unul dintre liderii marcanți ai PNL, membru al partidului din 1993. Este absolvent al Facultății de Mecanică din Timișoara și al Facultății de Matematică, iar înainte de a intra în politică a predat un an într-o comună din Bihor. A debutat în administrația locală în 1996, ca ales local în Aleșd, iar ulterior a fost consilier județean și prefect al județului.

A fost Secretar General al Guvernului (2007–2008), apoi primar al Oradei timp de 12 ani, fiind apreciat pentru atragerea fondurilor europene și reformele administrative. Din 2020 conduce Consiliul Județean Bihor, unde a demarat restructurări și a publicat cheltuielile salariale.

După rezultatul slab al PNL la alegerile prezidențiale, a preluat interimatul la conducerea partidului în decembrie 2024 și a fost ales președinte al Senatului. A aplicat măsuri de austeritate, precum reducerea personalului și limitarea cheltuielilor.

Autor: Mihnea Golea

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE