Cea mai lungă zi a anului. Ce este solstițiul de vară?

Sâmbătă, 21 iunie 2025, are loc solstițiul de vară.

Cea mai lungă zi a anului. Ce este solstițiul de vară?

sursa: Servus Cluj

Acesta este momentul care marchează începutul verii astronomice și aduce cea mai lungă zi din an. Evenimentul va avea loc la ora 05:42, când ziua va avea 15 ore și 32 de minute, iar noaptea doar 8 ore și 28 de minute.

Ce este solstițiul de vară?

Solstițiul de vară marchează momentul în care Soarele ajunge în cel mai nordic punct al său față de ecuatorul ceresc, la 23,5° latitudine nordică, o zonă cunoscută sub numele de Tropicul Racului. Termenul „solstițiu” provine din latină: sol înseamnă „soare”, iar sistere – „a sta pe loc”, sugerând ideea că Soarele pare să se oprească din mișcarea sa pe cer.

Timp de șase luni înainte de acest moment, Soarele pare să urce treptat spre nord. La solstițiu, această „urcare” se oprește, iar apoi începe o „coborâre” spre sud, care va dura alte șase luni până la solstițiul de iarnă. Atunci, Soarele va atinge punctul său cel mai sudic și va începe din nou ciclul, marcând începutul iernii astronomice.

sursa: Digi24

De ce se întâmplă asta?

Pământul se mișcă în două moduri: se rotește zilnic în jurul propriei axe și, în același timp, face o rotație completă în jurul Soarelui într-un an. Axa de rotație a Pământului este înclinată față de planul orbitei sale, numit planul eclipticii cu un unghi de 66° 33′ și rămâne aproximativ fixă în spațiu.

sursa: Descopera.ro

Această înclinare face ca pe parcursul anului cele două emisfere ale Pământului să fie iluminate diferit de Soare. Din această cauză la latitudinile medii durata zilei și a nopții variază și se schimbă anotimpurile, explică specialiștii.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE