Aproape jumătate dintre femeile din România au fost agresate de partenerul lor

Potrivit datelor Eurostat, aproape jumătate dintre femeile din România au fost victime ale violenței în cuplu, una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeană.

Aproape jumătate dintre femeile din România au fost agresate de partenerul lor

Foto: Mihnea Golea/ Z News

Datele Eurostat, analizate de Monitorul Social, indică faptul că violența exercitată de partenerul intim asupra femeilor este prezentă în toate mediile sociale și indiferent de nivelul de educație. Cu toate acestea, incidența este mai ridicată în mediul rural și în rândul femeilor cu un nivel de educație mai scăzut.

În România, aproape jumătate dintre femei (45,5%) au fost victime ale violenței psihologice în cuplu, față de media europeană de 29,9%. Țara noastră ocupă locul 4 în UE, după Ungaria (52,1%), Finlanda (50,2%) și Slovacia (48,9%). Acest tip de abuz include comportamente de control, insulte, manipulări și intimidări.

Un procent de 25,4% dintre femeile din România au raportat violență fizică sau amenințări din partea partenerului, dublu față de media UE (10,7%).

Cumulând toate formele grave de violență – psihologică, fizică și sexuală –, aproape jumătate dintre femeile românce care au avut un partener (48,9%) spun că au fost afectate, față de 31,8% la nivel european.

Disparitățile sunt și mai vizibile în funcție de nivelul de educație: 60,4% dintre femeile cu educație scăzută (maxim gimnaziu) au suferit violență din partea partenerului, comparativ cu 47,9% dintre cele cu educație medie și 35,8% dintre cele cu studii superioare. La nivel european, nu există o corelație clară între nivelul de educație și frecvența violenței.

Pe medii de rezidență, femeile din zonele rurale sunt cele mai afectate: în România, 50,3% dintre femeile din mediul rural au fost victime ale violenței partenerului, cea mai mare rată din UE. În orașe, procentul este de 46,2%, România situându-se pe locul 9 în Uniune.

Aceste cifre provin dintr-un sondaj Eurostat desfășurat între 2021–2024 și publicat în noiembrie 2024. În România, datele au fost colectate sub coordonarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) și a Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Sexe (EIGE).

Nivelul ridicat de violență de gen în relațiile intime din România indică o problemă sistemică ce necesită intervenții urgente. Este nevoie de campanii susținute de educare și conștientizare, măsuri ferme de protecție, introducerea educației despre consimțământ și egalitate de gen în școli, formarea profesioniștilor care intervin în astfel de cazuri și extinderea rețelei de servicii de sprijin pentru victime.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE