Comisia Europeană a amendat companiile cu 329 de milioane de euro pentru formarea unui cartel pe piața livrărilor de alimente, implicând acorduri de non-solicitare a angajaților, schimb de informații sensibile și împărțirea piețelor, practici facilitate de participația minoritară a Delivery Hero în Glovo.
Foto: Czapp Árpád/ Pexels
Potrivit investigației, cele două companii au încălcat regulile de concurență în Spațiul Economic European (SEE) timp de patru ani (2018-2022) prin:
Comisia Europeană a subliniat că astfel de practici „reduc opțiunile pentru consumatori și parteneri de afaceri, diminuează oportunitățile pentru angajați și scad stimulentele pentru concurență și inovare”.
Ambele companii și-au recunoscut implicarea în cartel și au colaborat cu autoritățile, beneficiind de o reducere de 10% a amenzii. Astfel, Delivery Hero SE a fost amendată cu 223.285.000 EUR, iar Glovoapp23 SA cu 105.732.000 EUR.
Delivery Hero a achiziționat o participație minoritară în Glovo în iulie 2018, mărind-o treptat până la preluarea controlului complet în iulie 2022. Comisia Europeană a constatat că, în această perioadă, cele două companii „au eliminat progresiv constrângerile concurențiale”, înlocuind concurența cu o coordonare extinsă.
Detaliile înțelegerilor anticoncurențiale:
Comisia Europeană a evidențiat că participația minoritară a Delivery Hero în Glovo a facilitat aceste practici, permițând contacte anticoncurențiale și influențarea deciziilor. Această situație subliniază riscurile antitrust generate de proprietatea încrucișată între concurenți.
În România, Delivery Hero a operat inițial prin Foodpanda. În 2021, Delivery Hero a vândut operațiunile Foodpanda din România către Glovo. Concomitent, Delivery Hero a preluat treptat controlul asupra Glovo, ajungând să dețină 94% din compania spaniolă până în 2022.
Date financiare Glovo România (GlovoappRO SRL):
Glovo operează în România și prin Glovo Infrastructure Services SRL, înființată în 2021, care gestionează „dark stores” (magazine proprii pentru livrări ultra-rapide). În 2023, această firmă a avut venituri de 85,7 milioane lei, dar a înregistrat pierderi de 31,7 milioane lei și a avut 30 de angajați.
Glovo, fondată în Barcelona în 2015, a intrat pe piața românească în 2018 și operează în peste 60 de localități. Pe piața românească, Glovo concurează cu aplicații precum Wolt (fosta Tazz) și Bolt Food.