„Vacanța de Schi”: Visul celor care se luptă cu educația din România

Cunoscută și ca „Vacanța de Schi”, perioadă coincide cu sezonul de schi și le oferă elevilor și profesorilor o săptămână liberă pentru a se bucura de sporturi de iarnă.

Sursă: newsone.ro/ wall-street.ro

Școlile din România s-au redeschis pe 8 ianuarie 2025, după vacanța de sărbători. Elevii români pot începe să viseze la următoarea pauză: vacanța mobilă în februarie. Ea va avea loc diferit în fiecare județ, între 10 februarie și 2 martie.

Cunoscută drept „Vacanța de Schi”, perioada coincide cu sezonul sporturilor de iarnă și le oferă elevilor și profesorilor o săptămână liberă pentru a se bucura ele. Cei care-și permit.

Cât costă o vacanță de schi în România?

Pentru o tabără de schi în județul Prahova, care durează 5 zile, un părinte ar trebui să cheltuiască între 1.900 până la 3.000 de lei pentru fiecare copil. Asta include cazare, skipass, închirierea echipamentului și diverse activități organizate pentru copii.

Dacă întreaga familie își dorește să petreacă vacanța la schi, doar pentru weekend, costul pentru skipass-uri poate depăși 1.500 de lei pentru o familie cu doi copii.

Educația din România pe pârtia neagră

În timp ce statul român le oferă elevilor timp liber pentru sporturi de iarnă, statisticile privind sistemul educațional și problemele cu care se confruntă pe parcursul întregului an școlar sunt îngrijorătoare.

România se confruntă cu o rată ridicată a abandonului școlar timpuriu, de 16,6%, aproape dublu față de media europeană de 9,5%. Adică, aproape 16 din 100 de elevi abandonează școala înainte de a termina liceul. În șase județe, peste jumătate dintre elevii care au început școala în 2015-2016 nu au susținut Evaluarea Națională 2024 sau au obținut note sub 5, fapt care indică un nivel ridicat de abandon școlar.

Analfabetismul funcțional

În România rămâne o problemă majoră, cu aproape jumătate dintre elevi afectati: 41,7% au dificultăți la lectură și 48,6% la matematică, conform evaluărilor PISA din 2022. Studiile arată că sistemul educațional românesc este cel mai inechitabil dintre toate cele peste 100 de țări participante.

Mai multe, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5%) sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială. Un alt sondaj din 2023 arată că 37,7% dintre familiile cu trei sau mai mulți copii nu își pot asigura o alimentație adecvată.

Un alt aspect important de menționat este problema toaletelor din școli, în aprilie 2024, în România, încă 227 de școli au toaletă în fundul curții.

Până să discutăm despre sporturi de iarnă costisitoare, statisticile ne arată că 81% dintre elevii din România nu participă la activități sportive extrașcolare, iar 41% dintre părinți nu pot susține financiar sporturile organizate. De asemenea, 56% dintre profesori semnalează lipsa infrastructurii adecvate pentru antrenamente.

Problemele sistemului educațional din România sunt complexe și alarmante, iar cele menționate anterior oferă doar o viziune de ansamblu asupra realității actuale.

În această situație, „Vacanța de schi” devine un lux inaccesibil, iar mulți elevi români nu au decât să viseze la ea…

Autor: Suheila Ismail

Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE