Administrația Străzilor București face primul pas către Calea Victoriei pietonală.
Foto: Primăria Municipiului București
„Administrația Străzilor București dorește să achiziționeze servicii de elaborare a unui studiu de fezabilitate pentru implementarea unui sistem inteligent de management pentru restricționarea temporară, pe perioada evenimentelor cultural-artistice și educaționale (Străzi Deschise) a traficului rutier cu stâlpi retractabili pe Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Pod Națiunile Unite”, este descrierea proiectului.
Acest tip de evenimente se desfășoară începând din 2021, când, pe parcursul a câteva luni, Calea Victoriei devine pietonală în weekenduri. Traficul a fost restricționat în timpul zilei, iar până la ultima ediție, această măsură se aplica pe segmentul dintre Muzeul de Artă și Podul Națiunilor Unite. Totuși, conform proiectului menționat, se analizează posibilitatea extinderii restricției de circulație pe întreaga lungime a Căii Victoriei.
Studiul de fezabilitate are un cost estimat de 844.000 de lei și trebuie finalizat în maxim un an.
Reamintim că o petiție inițiată de Asociația Străzi pentru Oameni prin care se dorește transformarea Căii Victoria într-o zonă pietonală permanent a strâns aproape 30.000 de semnături.
De asemenea, în Bulgaria, locuitorii din Sofia se pot bucura deja de un bulevard pietonal. De mai bine de 10 ani, Bulevardul Vitosha găzduiește pe 1 km restaurante și magazine de haine și suveniruri. Drumul mai găzduiește și evenimente culturale periodic. Din 2023, o altă zonă a devenit pietonală în capitala Bulgariei. Este vorba despre o parte din spațiul din jurul Cate.dralei Sf. Alexandru Nevski, din centrul Sofiei. Aceasta a fost una dintre primele decizii ale primarului Sofiei ca răspuns la o solicitare depusă cu ani în urmă de Asociația “Salvați Sofia”, susținută de aproape 20.000 de persoane, potrivit Radioului BNR.