Marșul pro-european, 9 mai 2025

Capitala a fost scena unei ample manifestații pro-europene, vineri, 9 mai 2025. Protestatarii au cerut apărarea democrației și păstrarea drumului european al României, în contextul alegerilor prezidențiale.

Marșul pro-european, 9 mai 2025

sursa: Arhivă proprie/ Mihnea Golea

Mitingul a început în Piața Universității și s-a mutat spre Piața Victoriei


Românii s-au adunat încă de la ora 18:00 în fața Teatrului Național din București, unde au avut loc primele discursuri. Între orele 19:30 și 20:30, participanții au mărșăluit pașnic spre Piața Victoriei, pe traseul bulevardelor centrale ale orașului.

sursa: Mihnea Golea

Ajunși în Piața Victoriei, manifestanții au fost îndemnați să se mute și spre zona Muzeului Antipa, pentru a face loc celor care continuau să vină. Organizatorii au estimat că la eveniment s-au strâns peste 15.000 de oameni.

Mesaje pentru vot, democrație și susținerea Republicii Moldova


Pe scena amplasată în Piața Victoriei s-au rostit discursuri care au încurajat participarea la vot și respingerea extremismului. Printre mesaje s-au auzit scandări precum „România, nu uita, Europa-i casa ta” și „Hai la vot!”.

Manifestanții au adresat și mulțumiri cetățenilor din Republica Moldova, scandând numele președintei Maia Sandu în semn de solidaritate. Organizatorii au subliniat că România se află „într-un moment de răscruce”, în care democrația trebuie apărată activ prin vot.

Câțiva dintre participanții la marș au împărtășit și gândurile lor despre cum ar arăta România perfectă pentru ei. Aceștia au spus că România pe care și-o doresc este: „Onestă”, „Pașnică” și plină de „Transparență și dialog cu populația”.

Momente simbolice: „Oda Bucuriei” și „Imnul golanilor”


În jurul orei 20:45, Piața Victoriei a fost cuprinsă de emoție, când participanții au cântat împreună „Oda Bucuriei”, ținând în mâini steaguri ale României și ale Uniunii Europene. Mesajul transmis a fost unul de unitate și continuitate a parcursului european al țării.

Manifestația s-a încheiat în jurul orei 22:15, cu piesa „Imnul golanilor” de Cristian Pațurcă, interpretată de mulțime cu entuziasm. Participanții au fluturat steaguri și au scandat „mai bine mort decât comunist”, într-un gest simbolic de reafirmare a valorilor democratice.

google logo Urmărește știrile znews.ro și pe Google News

RECOMANDATE