Aproape 22% dintre adolescenții români cu vârste între 11 și 15 ani experimentează sevraj psihologic atunci când li se restricționează accesul la telefon.
Foto: The Psychology Clinic
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește consumul problematic de social media, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Aproape 22% dintre adolescenții români cu vârste între 11 și 15 ani experimentează sevraj psihologic atunci când li se restricționează accesul la telefon. Aceasta este o cifră de două ori mai mare decât media țărilor incluse în studiile OMS, care atrage atenția asupra unei dependențe digitale în creștere.
Această dependență digitală are implicații semnificative asupra sănătății mentale a tinerelor generații, fiind asociată cu creșterea riscului de anxietate, depresie și scăderea stimei de sine.
„Vorbim inclusiv de sevraj psihologic, de stări de anxietate, de neliniște, de acel fear of missing out, de nervozitate, de tristețe atunci când nu avem acces la social media sau la impulsul de a ne verifica mereu notificările, ore foarte multe petrecute și imposibilitatea de a ne opri”, explică pentru Edupedu, Diana Tăut, lector la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca.
În perioada 2017-2018, România ocupa deja locurile 3, 4 și 5 în rândul celor 44 de state incluse în studiul OMS, în ceea ce privește consumul problematic de social media pentru vârstele de 11, 13 și 15 ani.
Procentul adolescenților care manifestă comportamente problematice legate de rețelele sociale a crescut de la 7% în 2018 la 11% în 2022.
Fetele prezintă un nivel mai ridicat de utilizare problematică a rețelelor sociale comparativ cu băieții (13% față de 9%). Un sfert dintre adolescenți (34%) joacă jocuri video zilnic, iar 22% dintre aceștia petrec cel puțin 4 ore pe zi în această activitate.